Otitele, afectiunile de iarna ale copiilor



Otitele, virozele si entorsele sunt cele mai frecvente afectiuni ale copiilor in sezonul rece. Daca micutul da semne de imbolnavire, nu-i administrati antibiotice si nici nu incercati sa-l examinati prin metode care i-ar putea inrautati starea, va avertizeaza specialistii. Mergeti mai bine la medic pentru a vedea exact ce boala are si ce tratament i se potriveste.

Antiinflamatoare si saculet cu sare calda

Otitele sunt frecvente in aceasta perioada si apar ca o reactie la rinofaringite, infectii ale gatului si nasului, cauzate de temperaturile ridicate din ultimele saptamani. Simptomele bolii sunt durerile intense in ureche, la sugar fiind insotite si de plans violent.
„Majoritatea otitelor nu necesita tratament cu antibiotice decat daca medicul ORL-ist observa semne de infectie microbiana.

De cele mai multe ori, sunt recomandate antiinflamatoarele, la indicatia pediatrului si ORL-istului.

Important este sa nu examinati acasa copilul, apasand pe ureche. Primul gest util pe care il puteti face este sa puneti pe urechea copilului un saculet cu sare calda”, recomanda Rodica Nanu, pediatru la Policlinica cu Plata numarul 1 din Bucuresti. In plus, copiii care au otita trebuie sa consume cantitati mari de lichide, in special ceaiuri din plante, daca nu sunt supusi unui tratament homeopat.

Albastru de metil pentru dureri in gat

Durerile in gat pot fi cauzate de infectii. Daca apar si modificari ale culorii limbii, poate fi vorba despre o boala streptococica, ce se trateaza cu antibiotice, de regula, cu penicilina.

Durerile mai usoare de gat, precum o „jena” la inghitit, sunt date, adeseori, de viroze.

In acest caz, tratamentul nu se face cu antibiotice, ci cu albastru de metil. „Se pun una-doua picaturi de albastru de metil intr-o lingurita cu miere si se da copilului sa manance. Un alt tratament este o lingurita de bicarbonat de sodiu in 100 de mililitri de apa sau ceai de musetel, cu care se face gargara si se clateste gura”, mai spune pediatrul Rodica Nanu.

Durerile usoare mai pot trece si daca infasurati gatul micutului cu o batista in care ati pus un cartof crud, taiat sau ras. De cele mai multe ori, virozele debuteaza cu rinoree, tuse, indispozitie si febra. „Semnele de alarma sunt febra inalta care nu cedeaza sau trece doar pentru foarte scurt timp la antitermice uzuale, refuzul cu desavarsire al alimentatiei, varsaturi de neoprit, respiratie foarte rapida si dificila”, explica Alexis-Virgil Cochino, medic rezident pediatrie la IOMC „Alfred Rusescu”, Bucuresti.

Virozele nu necesita tratament cu antibiotice. Sunt recoman-date, in schimb, antiinflamatoarele, antitermicele, vitamina C si, eventual, medicamente antidiareice.

Frecvente in sezonul rece sunt si entorsele. In acest caz, micutul trebuie examinat de catre medic, care va decide daca este sau nu nevoie de radiografie. Adeseori, este nevoie de un repaus de cateva zile, timp in care piciorul copilului va fi imobilizat in fasa ghipsata sau glezniera. Nu ii faceti copilului masaje, deoarece fac mai mult rau decat bine, mai ales in cazul fracturilor.

La urgenta

Concediul medicilor a umplut spitalele

Camera de garda a Spitalului de copii „Grigore Alexandrescu” a fost plina in aceste zile de copii ale caror probleme de sanatate nu sufereau amanare.

Daca zilele trecute numarul cererilor a fost mai mare din cauza faptului ca medicii de familie nu au lucrat, ieri a inceput sa mai scada. Problemele pentru care micutii au ajuns la spital au variat de la fracturi la rosu in gat, dureri de stomac, otite. „M-am saturat sa tot vin cu el la doctor. I-am facut atata tratament ca nici nu mai stiu ce are. Face febra intruna”, se plangea o mamica care tocmai iesise de la medic. (Andreea Ciuperca)

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • amalia 35 pe 4 Ian 2007, 20:58

    Util,mai ales ca eu ma confrunt des cu astfel de probleme.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod