Exista perioade in viata noastra care sunt atat de solicitante, incat singurul nostru scop este sa supravietuim la limita esecului. Viata noastra se schimba si odata cu ea se schimba si responsabilitatile pe care le avem de indeplinit, iar acest lucru presupune sa avem in permanenta disponibilitatea de a ne schimba strategiile.
Pentru a reusi sa faci fata in permanenta noilor cerinte care iti solicita atentia din toate partile si pentru a reusi sa te coordonezi cu programul copiilor, al sotului si, bineinteles, sa-ti indeplinesti si tu obligatiile profesionale, iata cateva sfaturi care te-ar putea ajuta:
1. Obtine informatiile vitale cat mai repede cu putinta. Cu cat obtii mai devreme informatiile legate de anumite evenimente la care trebuie sa fii prezenta, cu atat iti vei putea organiza mai bine programul astfel incat sa ajungi la ceea ce este important pentru tine si sa-ti construiesti programul in functie de acestea. Daca vei raspunde la invitatiile venite in ultimul moment, atunci nu vei mai reusi sa-ti controlezi propriul program si risti astfel sa ajungi intr-o situatie de criza.
2. Marcheaza problemele importante ale celor din jur care ar putea sa-ti afecteze programul. Daca domeniul tau de activitate presupune efectuarea unor calatorii neasteptate, atunci cu siguranta va trebui sa inveti sa le programezi cu cat mai mult timp in avans si sa spui "nu" unei oferte care a aparut in ultimul moment. Daca acestea sunt frecevente in viata ta profesionala, atunci ar trebui sa le programezi astfel incat sa se suprapuna cat mai putin cu programul vietii personale, astfel incat sa nu-l afecteze pe partener sau pe copii.
3. Cand esti rugata sa faci ceva, ia-ti timp sa analizezi oferta si apoi da un raspuns ferm. Cand iti iei suficient timp pentru a reflecta asupra unei oferte si pentru a discuta conditiile acesteia, atunci reusesti sa ai o perspectiva logica si obiectiva asupra implicatiilor angajamentului pe care esti rugata sa ti-l asumi. Exista numeroase momente in care putina analiza iti va schimba o decizie luata in pripa.
4. Tine seama de tine insati si de familia ta. Cand viata agitata de la birou se suprapune cu timpul in care ar trebui sa avem grija de propria persoana si de familia noastra, atunci platim un pret mare pentru acest sacrificiu. Analizeaza impactul pe care il va avea fiecare activitate asupra ta si asupra familiei tale.
- fa-ti timp pentru tine insati. Probabil ca ai un program atat de incarcat incat iti este imposibil sa faci acest lucru. Poate ca obtinand putin timp liber la primele ore ale diminetii sau seara tarziu cand toata lumea doarme, va fi pentru tine un moment care te va revigora si imputernici. Incearca sa faci mici exercitii sau fa o plimbare - s-ar putea sa fie cel mai bun lucru pe care il vei face pentru tine insati in acea zi.
- fa-ti timp pentru persoana iubita si petrece cateva momente distractive alaturi de aceasta. Astfel de momente pot fi energizante si implinite pentru tine. Cand propria viata ne scapa de sub control, uneori apelam la distractii pentru a scapa de presiunea activitatilor de zi cu zi. Fii cat se poate de creativa si spontana. Cerintele vietii tale vor scadea si se vor disipa. Ai aceasta capacitate de a mentine calmul in situatiile presante in care incerci sa controlezi lucruri care nu depind numai de tine. Constientizeaza faptul ca tot ceea ce faci are un impact mult mai puternic asupra ta si a familiei tale decat ai fi crezut. Gandeste-te cu mare atentie la tot ceea ce faci. Viata se deruleaza rapid, asa ca ia-ti timp pentru a fructifica si savura fiecare moment.
5. Dezvolta-ti starea de liniste interioara. Linistea sufleteasca iti va oferi toate uneltele de care ai nevoie pentru a-ti usura si simplifica viata. In mijlocul unui program nebunesc, asigurarea interioara ca faci ceea ce trebuie poate fi extrem de fortifianta si revigoranta.
10 modalitati simple de a-ti minimiza stresul
Stresul este reactia noastra la diversi stimuli: fizici, mentali sau emotionali (interni sau externi), care tind sa ne afecteze intr-un mod negativ. Cand reactiile devin nepotrivite, acestea pot conduce usor la diverse probleme de sanatate. De cele mai multe ori, afectiunile care au legatura cel mai mult cu mediul stresant sunt bolile de inima, presiunea ridicata a sangelui si cancerul.
Mai mult de atat, medicii au inceput sa observe o crestere a incidentelor provocate de stres ca fiind conectate si la alte afectiuni, cum ar fi: astmul, alergiile, migrenele, ulcerul, probleme ale intestinelor si pielii. De fapt, 75 - 90 % dintre vizitele la medic sunt determinate de stres. Pentru a depasi situatiile stresante trebuie mai intai sa cunosti care sunt sursele importante ale acestuia si apoi planifica diverse strategii de inlaturare a stresului.
Iata cateva idei care te pot ajuta sa te eliberezi de stres: