Ofensiva antifumat incepe cu teoria



Pentru a-i determina pe romani sa renunte intr-un numar cat mai mare la fumat, de la 1 ianuarie 2007, Ministerul Sanatatii (MS) a cerut ca pe pachetele de tigari sa fie inscriptionate mesaje antifumat. In plus, din mai 2007, MS a propus ca pe pachete sa fie adaugate si fotografii macabre care sa arate efectele nocive ale acestui viciu.

Sapte milioane de romani sunt fumatori

"Fumatorii pierd, in medie, 14 ani din viata", "Fumatul provoaca impotenta" sau "Fumatul provoaca imbatranirea tenului" sunt cateva dintre avertismentele care se vor adauga bine-cunoscutului "Tutunul dauneaza grav sanatatii" din 1 ianuarie 2007.

In acest moment, aproape sapte milioane de romani sunt fumatori, cu peste un milion mai mult decat in urma cu zece ani. Numarul romanilor care mor din cauza acestui viciu este dublu fata de media europeana: 500 de decese la 100.000 de locuitori in Romania, comparativ cu 273 la 100.000 de locuitori in tarile UE.



In fumul de tigara se gasesc peste 400 de substante toxice. Din aceasta cauza, tutunul poate provoca tulburari de oxigenare, tromboze (ingustarea vaselor de sange), boli de inima, afectiuni respiratorii, diferite tipuri de cancere - pulmonare, la buze, la limba, de esofag, stomac.

Tutunul cauzeaza paradontoza si carii

Mai nou, s-a descoperit ca tutunul influenteaza inclusiv evolutia cancerului uterin. "Daca efectele tutunului asupra plamanilor sunt bine-cunoscute, despre legatura dintre fumat si paradontoza, infectii si carii dentare se stie mai putin. Mai mult, la fumatori prind mai greu sau chiar deloc implanturile dentare", avertizeaza Magda Ciobanu, pneumolog si consilier antifumat la Institutul "Marius Nasta" din Bucuresti.

Desi modificarea aspectului pachetelor li se pare o idee buna, fumatorii inraiti cred ca aceasta decizie nu le va influenta in niciun fel comportamentul.
"Stiu ca o sa mor mai tanar, ca e posibil sa ma imbolnavesc de cancer, ca imi risipesc banii, dar nu neaparat niste fotografii ma pot face sa ma las de fumat. Este vorba de lipsa de vointa", spune Alexandru Ceh, un tanar de 26 de ani, care fumeaza din adolescenta.

Psihologii spun insa ca mai ales imaginile horror ar putea fi printre factorii care vor duce la scaderea numarului de fumatori. "Pictogramele vor fi un stimul vizual, iar imaginile vor avea un impact mai mare decat mesajele", explica psihologul Andreea Chitu, de la Centrul "Mindcare", din Bucuresti.

Pentru unii, completeaza psihologul, fumatul este si un mod de socializare, iar pachetul de tigari un accesoriu. "Cu acele imagini horror poate nu va mai fi un obiect "demn" de scos in lume", este de parere psihologul.


"Foto-sperietori", alese si de nefumatori

In urma discutiilor purtate la MS, s-a mai stabilit ca fumatorii si nefumatorii sa aleaga singuri imaginile "horror" care vor fi aplicate pe pachetele de tigari. Ministerul Sanatatii va organiza "grupuri de lucru" pe diferite categorii (adolescenti, femei, fumatori, nefumatori, batrani) pentru a decide care dintre cele 42 de pictograme aflate acum in dezbatere se vor inscriptiona (in final trebuie sa ramana 12).

OBLIGATORIE

Nicotina la vedere

Primele pachete de tigari inscriptionate cu avertismente aditionale se vor produce dupa 31 decembrie si vor intra pe piata la inceputul lunii ianuarie. Pachetele actuale vor circula in paralel cu cele vechi timp de un an.

Proiectul de lege privind inscriptionarea pachetelor de tigari prevede, de asemenea, ca pe partea laterala a ambalajelor sa figureze continutul de gudron, nicotina si monoxid de carbon.



Dupa intalnirea de miercuri cu ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, reprezentantii industriei tutunului i-au explicat acestuia ca, asa cum prevad uzantele europene, pentru a evalua impactul noilor pachete, introduse din ianuarie anul viitor, este nevoie de cel putin un an si au solicitat amanarea datei de introducere a pictogramelor pentru 1 iulie 2008. Oficialii din MS doresc insa ca imaginile-sperietori sa apara pe pachetele de tigari cu un an mai devreme. (Ana Jitarita)

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod