Obezitatea, boala "contagioasa" social



Cei care stau in preajma oamenilor grasi risca sa isi schimbe obiceiurile alimentare si sa se ingrase si ei, arata France Press, citand publicatia medicala „The New Journal of Medicine”.

Obezitatea este contagioasa si se poate raspandi de la om la om, mai ales in familie sau intre prieteni, considera cercetatorii americani si britanici care au si demonstrat asta printr-un studiu de 32 de ani, ce a cuprins peste 12.000 de subiecti.

Cu prieteni grasi riscul de ingrasare se tripleaza

Legaturile sociale par a fi mai importante chiar decat mostenirea genetica. „Am fost surprinsi sa constatam ca inclusiv prietenii care se afla la departare pot influenta greutatea unei persoane, la fel de mult ca si cei aflati in apropiere”, spune James Powler de la Universitatea din California.


O persoana risca, in proportie de 57%, sa se ingrase daca are un prieten obez, in proportie de 40% daca surorile ori fratii sunt supraponderali si cu 37%, daca iubitul are probleme cu greutatea. Daca prieteniile sunt foarte stranse riscul chiar se tripleaza.
Se schimba mentalitatea, nu doar obiceiurile alimentare.

Cercetatorii spun ca nu este vorba doar despre adoptarea acelorasi obiceiuri alimentare sau de comportament (obisnuinta de a nu face miscare), ci si a mentalitatii. Oamenii incep sa-si schimbe ideile despre ce inseamna o greutate acceptabila.

In ciuda concluziilor studiilor, cercetatorii nu ii sfatuiesc pe oameni sa-si trieze legaturile de prietenie, ci doar sa fie constienti de ce se intampla.
„Sunt o multime de alte studii care demonstreaza ca cei cu multi prieteni sunt mai sanatosi decat cei fara viata sociala”, a mai spus Fowler.

Oamenii de stiinta au luat in calcul greutatea pe care subiectii o aveau la nastere, dar si alti factori ce vizau stilul de viata si au vazut ca factorii sociali sunt mai influenti decat cei genetici.

Cand o persoana obeza se ingrasa cu aproape 8 kilograme, prietenul cel mai apropiat lua si el 2,5 kilograme, au constatat cercetatorii.
Sexul unei persoane are de asemenea o foarte mare importanta. In cazul prieteniilor intre aceleasi sexe, riscul unei persoane de a deveni grasa crestea cu 71%.
Intre frati, riscul se marea cu 44%, iar intre surori cu 67%.

Tratamente de grup

Multe dintre studiile asupra obezitatii s-au concentrat pana acum pe componenta genetica si mai putin pe influentele sociale. Noul studiu, spun cercetatorii, ar putea ajuta la conceperea unor tratamente de grup. „Pentru ca oamenii sunt interconectati si sanatatea lor este la fel”, considera medicul Nicholas Christakis, sociolog la Harvard.

Astfel, concluzia a fost ca oamenii se orienteaza dupa cei din jurul lor despre ce inseamna o greutate acceptabila. „Daca tu esti plinut, dar toata lumea din jurul tau este supraponderala, te vei simti bine cand te vei uita in oglinda”, sugereaza doctorul David Katz, de la Universitatea Yale.
Obezitatea este o problema de sanatate mondiala. Aproape 1,5 miliarde de adulti din intreaga lume sunt supraponderali, dintre care 400 de milioane sunt obezi.

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • trif mirela pe 29 Iul 2007, 18:55
    e adevarat

    e atat de adevarat.am inceput sa lucrez dupa nastere intr-un colectiv in care eu eram cea mai tinara si implicit cu mai putine kg, dupa 10 ani am pus pe mine 10-15 kg pe care acum abia am reusit sa le dau jos, ce pacat ca nu am citit articolul mai repede

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod