O singura noapte de nesomn poate avea efecte catastrofale asupra capacitatii soferilor de a conduce in siguranta, predispunandu-i pe acestia la accidente, releva un studiu al Universitatii Metropolitane din Manchester (MMU), Regatul Unit. Din pricina oboselii, pe care soferul adesea spune ca nici nu o „simte”, miscarile ochilor ajung sa nu se mai coordoneze cu cele ale volanului. Intr-un experiment, mai multi voluntari au fost pusi de cercetatori sa conduca pe un simulator, apoi au fost tinuti treji intreaga noapte urmatoare, iar a doua zi au trecut din nou la volanul virtual, la aceeasi ora la care condusesera in ajun.
Echipa de la MMU a conceput o camera video minuscula prinsa de bord, care a urmarit miscarile globilor oculari ai soferului, in timp ce un potentiometru atasat de volan inregistra miscarile acestuia.In cazul tuturor celor supusi testului, coordonarea privirii pe orizontala cu miscarea volanului a fost deficitara, soferii aflandu-se foarte aproape de a pierde controlul vehiculului virtual de mai multe ori. Conducatorul echipei de la MMU crede ca sistemul de monitorizare a privirii ofera „o metoda de a detecta pericolul ca un sofer sa piarda controlul vehiculului, inainte ca acesta sa adoarma efectiv”.
Instalarea unui asemenea sistem pe toate masinile ar putea duce la prevenirea multor accidente. Numai in SUA, Comisia Nationala pentru Tulburarile de Somn apreciaza ca lipsa somnului e cauza principala a circa 30-40 la suta dintre accidentele grave de pe soselele Americii.