Cercetătorii de la Etablissement Français du Sang, Aquitaine-Limousin (Franţa) au implementat o metodă nouă pentru multiplicarea celulelor stem procesate din sângele ombilical, pentru a se putea obţine cantitatea necesară unui transplant.
Celulele stem multiplicate pot fi îngheţate şi dezgheţate fără a fi afectată calitatea lor. Acesta este un pas important pentru succesul transplanturilor de celule stem la pacienţii pentru care sunt disponibile prea puţine celule stem.
Succesul unui astfel de transplant este asigurat de un număr cât mai mare de celule.
Românii care optează pentru un contract de recoltare la Cryo-Save, pot beneficia de această metodă revoluţionară de multiplicare înainte de îngheţare a celulelor stem prelevate, în curând.
Celule stem din sângele ombilical pentru transplanturi de celule
Sângele ombilical este un depozit important de celule stem. Acestea sunt speciale deoarece se pot transforma în diferite tipuri de celule umane, inclusiv în celule specifice sângelui, nervilor sau pielii. Această posibilitate este utilizată deja în tratarea unor afecţiuni grave, inclusiv în cazul anumitor tipuri de leucemie.
Terapia cu celule stem necesită cantităţi mari de celule stem
În anumite cazuri, numărul de celule stem procesate din sângele ombilical este prea mic pentru un transplant. O transplantare dublă de celule stem, recoltate din sângele ombilical în combinaţie cu celule stem recoltate din măduvă, poate oferi soluţii alternative. Recoltarea celulelor stem din măduvă este însă o procedură foarte dureroasă, costisitoare şi periculoasă pentru pacient, iar găsirea unui donator compatibil se poate dovedi a fi destul de dificilă.
Calitatea celulelor stem multiplicate, îngheţate şi dezgheţate este nemodificată
Cercetătorii de la Etablissement Français du Sang, Aquitaine-Limousin (Franţa) pot multiplica celulele stem recoltate pentru a obţine cantitatea necesară transplantului. Acest lucru înseamnă că o procedură optimă de îngheţare/dezgheţare este esenţială, dacă celulele multiplicate sunt administrate unui pacient bolnav aflat în într-un stadiu avansat.