O pilula-minune poate curata arterele si invinge definitiv bolile inimii



Un "Sfant Graal" al medicinei pare sa se fi descoperit, a anuntat ieri presa britanica, facand publica descoperirea unei pilule care, luata zilnic, distruge depunerile de colesterol si inverseaza efectele nocive ale arteriosclerozei. Pana acum, scrie "The Times", medicii aproape ca se resemnasera cu ideea ca depunerea colesterolului este ireversibila si ca degenerarea arterelor poate fi cel mult incetinita prin medicamente. Un nou studiu cu participare internationala, prezentat, luni, in fata Colegiului American de Cardiologie din Atlanta (Georgia), arata ca dozele mari ale unei substante numite rosuvastatin (sub numele comercial Crestor) pot reinsanatosi arterele.
Neal Uren, cardiolog la Edinburgh Royal Infirmery, una din clinicile care a testat noul tratament, afirma ca, in mod cert, "acum avem dovezi ca arterioscleroza poate fi remediata". Starea arterelor celor 349 de pacienti (din 53 de centre din SUA, Canada, Europa si Australia) care au participat la studiu a fost mult mai buna la capatul a doi ani de tratament. In esenta, diferenta dintre medicamentul de folosit experimental si cele folosite in mod curent este de dozaj. Cantitatea de statina (substanta activa folosita pentru reducerea colesterolului, care apare sub foarte multe denumiri comerciale) a fost dublata in cursul studiului, pana la 40 miligrame pe zi.
In medie, la patru din cinci pacienti, diminuarea colesterolului a fost semnificativa, in unele cazuri cu peste 50 la suta. Cat despre efectele secundare ale tratamentului, cercetatorii din cele 53 de centre au convenit ca ele sunt posibile, dar restranse la foarte putine cazuri. Intre efectele nedorite se numara o slabire a musculaturii si unele tulburari de functionare a ficatului. O varianta definitiva a studiului va aparea in numarul din 5 aprilie al revistei "The Journal of the American Medical Association".
Daca se dovedeste si o legatura intre imbunatatirea starii arterelor prin acest tratament si scaderea riscurilor de infarct, atunci "rezultatele sunt foarte incurajatoare", a precizat Peter Weissberg, director medical al Fundatiei britanice pentru Inima. Numai in Anglia si Tara Galilor circa 6 milioane de oameni ar putea beneficia de noul tratament. La nivel mondial, ar putea fi vorba de sute de milioane, in conditiile in care, in Europa, bolile de inima provocate de colesterol ucid anual 27 de oameni la fiecare 100.000 de locuitori.
if(typeof(AdServerR)=="undefined")AdServerR=parseInt(Math.random()*Math.pow(10,17)); document.write( '' );
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod