Mineralele (calciul, magneziul, fierul) stimuleaza si regleaza procesele metabolice, contribuind, alaturi de macronutrienti (proteine, glucide, lipide), la dezvoltarea si functionarea normala a organismului.
Calciul are numeroase functii pentru organism, intrucat contribuie la dezvoltarea oaselor si danturii, dar si la contractia muschilor. Nevoia de calciu a copiilor creste in mod considerabil in jurul varstei de 11 ani, cand copilul este in perioada de crestere. Lipsa de calciu determina o mineralizare scazuta a oaselor, care va conduce la deformari la nivelul oaselor.
Perioada copilariei este cea mai importanta in dezvoltarea unui sistem osos puternic.
Magneziul este un mineral ce actioneaza ca un factor de crestere, contribuie la formarea dintilor si a oaselor si ajuta la buna functionare a muschilor si a creierului. Mai mult, intareste reactiile de aparare a organismului la infectii. In primul an de viata, nevoile de magneziu sunt de 40-70 mg/zi si cresc progresiv, de la 100 mg la sfarsitul primului an, pana la 250 g la 10 ani.
Fierul este un alt micronutrient important pentru o alimentatie echilibrata, cantitatea necesara fiind de 6 - 10 miligrame pentru cei mici si de 10 – 15 miligrame pentru copiii cu varste mai mari de 10 ani. In perioada adolescentei, fierul va ajuta la dezvoltarea musculara a copiilor, iar pe fete le va ajuta la varsta pubertatii. Lipsa de fier determina oboseala, o stare de iritabilitate, dureri de cap sau anemie. Alimentele bogate in fier sunt: pestele, carnea rosie, cerealele, ficatul sau carnea de pasare.
Intrucat vitaminele sunt esentiale pentru cresterea si dezvoltarea copiilor, mamele trebuie sa se asigure ca din alimentatia copilului nu lipsesc vitaminele A, B, E, D si C. Vitamina A stimuleaza cresterea, adaptarea vederii la intuneric, mentine pielea sanatoasa si previne infectiile. Laptele si produsele lactate, galbenusul de ou si carnea sunt surse foarte bune de vitamina A.
Vitaminele complexului B (B1, B2, B3, B5, B6, B9, B10, B12, B13, B15, B17) joaca un rol nutritional foarte important in activitatea metabolismului celular. Vitaminele B trebuie sa se regaseasca in alimentatia copilului, in fiecare zi, deoarece ele actioneaza asupra sistemului imunitar si a celui nervos.
Vitamina D stimuleaza cresterea, regleaza metabolismul calciului si al fosforului, contribuind la dezvoltarea si osificarea normala a scheletului. Vitamina D se gaseste in germenii de grau, in pestii grasi, in ficatul si uleiul de peste, in foarte multe vegetale proaspete, in laptele integral si in galbenusul de ou.
Vitamina E actioneaza asupra dezvoltarii organismului copilului si contribuie la acumularea vitaminelor A si D la nivelul organelor si a tesuturilor.