Epidemia de HIV ramane totusi o problema majora de sanatate publica in Europa, deoarece potrivit rapoartelor infectarea cu HIV este in crestere in mai multe tari. Din 2000 pana in 2007 rata anuala a infectarii cu HIV aproape ca s-a dublat, astfel de la 39 de noi infectari la un milion de locuitori s-a ajuns la 75.
Principalele date din raportul de supraveghere
In 2007, erau diagnosticate 48892 cazuri noi de infectii cu HIV in 49 din cele 53 de tari inscrise la Centrul European al OMS (datele nu au fost raportate de Austria, Italia, Monaco si Rusia) si 5244 persoane erau diagnosticate cu SIDA in 48 tari.
Cea mai ridicata rata a infectiei cu HIV a fost raportata in Estonia, Ucraina, Portugalia si REpublica Moldova.
In cele 44 tari care trimit constant date incepand cu 2000, numarul anual al persoanelor nou diagnosticate a crescut de la 21787 la 41949.
"Scopul tinta este rasturnarea acestei situatii prin cresterea accesului la prevenire, tratament si ingrijire. Numarul tarilor in care persoanele infectate urmeaza tratamentul cu antiretrovirale, una din cele benefice terapii, este in crestere. ", sustine Astazi, 38 din cele 53 de State Membre fac tratamentul cu antiretrovirale la 75% care traiesc cu HIV, si care necesita acest tratamentdr. Nata Menabde, Director Regional, OMS Europa.
"Aceste imbunatatiri, bineinteles, ca sunt incurajatoare, dar nu trebuie sa stam linistiti. Sunt 2 lucruri pe care ar trebui sa le avem in minte. Primul, numarul noilor pacienti din Europa Centrala si de Est creste mai repede decat numarul persoanelor cu acces la tratament. Al doilea, consolidarea sistemului de sanatatea publica in toate tarile este cea mai buna aparare impotriva epidemiei de HIV/SIDA", a adaugat aceasta.
Transmiterea HIV
In tarile din UE, infectia cu HIV se transmite predominant prin sex intre barbati, urmat de contactul heterosexual. Aproximativ 40% dintre cazurile heterosexuale sunt raportate la persoanele care isi au originea in tari in care exista o epidemie de HIV/SIDA.
Injectarea diferitor substante ramene o cale de transmitere importanta in Europa de Est, in timp ce in tarile din Centrul si din Vestul Europei metoda predominanta de trasmitere este contactul heterosexual.