"Nu poti introduce fier in toata faina, fara studii de risc!"
- Ministerul Sanatatii a lansat in dezbatere un proiect de hotarare privind introducerea in faina de fier si acid folic, pentru fortifierea organismului. Dupa ce l-ati citit si ati lecturat nota de fundamentare, cum vi se pare ideea?
- Este citat aici faptul ca rezultatele din ultimii doi-trei ani nu au fost cele asteptate. Adica rezultatele unor interventii privind deficienta de fier la femei insarcinate si copii mici. Dar, ma rog, ideea, la prima vedere, este buna, cu niste amendamente foarte importante.
- Care anume?
- Trebuie subliniat ca, in toata lumea, prevenirea anemiei vizeaza populatii cu risc. Femeile gravide, copiii sub 5 ani si batranii. Normele internationale recomanda fortifierea fainii la aceste categorii, deci nu e conditie obligatorie la intreaga populatie. Nu cum este mentionat in HG: "fortifierea universala". Cuvantul acesta, "universal", seamana cu adaosul universal de ioduri in sare. Pentru ca el nu tine seama de particularitatile metabolice ale celor care pot sa aiba supertiroidie si la care adaosul de ioduri nu e benefic.
- Ce anume va mai nemultumeste?
- In Romania, se fac adaosuri fara studii nutritionale coerente. Nu sunt mentionate deloc. In plus, nu se adauga numai acid folic si fier, ci un intreg ansamblu de vitamine, un premix unde intra vitamina B1, B2, acid folic, miacina, fier si zinc. Deci e obligatoriu sa introduci acest premix in faina, fara a se face studii coerente. Ca sa nu fiu rau inteleasa: Este binevenit ca se incearca o profilaxie a bolilor de metabolism, dar nu cu decizii pripite.
- La altii cum e?
- Am aici un studiu stufos din 2003, unde au colaborat UNICEF, OMS, organizatiile de sanatate panamericane, centre de preventie a bolilor din SUA. Reglementarile internationale sunt asa: fortifierea fainii destinate painii se face numai pentru grupuri de populatie cu risc si nu in mod universal.
- Ce riscuri ar fi?
- Nu se stie. Aceasta hotarare este intocmita fara a se face o analiza de risc, cum e in alte tari. In lumea medicala de astazi, la orice lucru propui, o vitamina, cat de mica, faci analiza de risc. Ce poate insemna excesul de fier? In nota de fundamentare sunt referiri la mama si copil, dar in hotarare scrie ca se aplica universal. Este extrapolata introducerea obligatorie la toata populatia. Uitati-va: "Art. 3. - In Romania, in alimentatia oamenilor, se utilizeaza numai faina fortifiata". In plus, nu este mentionat ce forma de fier. Fierul induce reactii de oxidare. Trebuie complecsi ai fierului cu aminoacizi si nu clorura sau oxid de fier, formele anorganice. Si nu este mentionat. Formula de premix nu este detaliata.
- Referitor la introducerea acidului folic, ce ne puteti spune?
- Acest acid folic este benefic si se absoarbe foarte greu, de aceea populatia are carenta. E important in reglarea si preventia unor boli psihice. Previne multe defecte la nastere. In 2003, au fost 350.000 de persoane afectate de lipsa de acid folic. Nu am comentarii negative. Dar in ce priveste fierul, mare atentie! Trebuie studii de risc! calina.berceanu@gandul.info
Posteaza comentariu