Dr. Doug Melton, coordonatorul proiectului, a explicat ca "acest studiu demonstreaza ca este posibila reprogramarea celulelor folosind componenti chimici in loc de gene sau virusi". Descoperirea acesta este importanta cu atat mai mult cu cat este dificila producerea celulelor pluripotente precum cele embrionare, de exemplu, deoarece se obtin de la tesutul embrionar sau prin clonare.
Se incearca de mai multi ani obtinerea acestor celule, iar pana acum cercetatorii se foloseau de retrovirus prin introducerea materialului genetic in cel al celulelor infectate, dar procedeul s-a dovedit a avea si efecte periculoase.
Celulele staminale pluripotente se pot dezvolta intr-o diversitate de celule, spre deosebire de celulele specializate care nu se mai pot adapta la alta functie, decat cea pentru care lucreaza. Ele sunt deosebit de importante pentru ca ofera posibilitatea reala de a crea noi celule, tesuturi si chiar organe ce ar putea fi folosite pentru transplantarea sau vindecarea unor parti "bolnave" din organism.
Sursa: http://salute.agi.it