Hotararea de Guvern privind derularea programelor nationale de sanatate in anul 2010 a fost aprobata, ieri (n.r miercuri), in sedinta de Guvern. Ministrul Sanatatii sustine ca accentul a fost pus in special pe programele profilactice pentru copii si tineri.
Actul normativ reglementeaza structura programelor nationale de sanatate, obiectivele acestora, modalitatea de finantare, precum si modalitatea de asigurare a medicamentelor si materialelor sanitare.
“Am pastrat majoritatea programelor nationale de sanatate care existau, atat cele de preventie derulate de catre Ministerul Sanatatii, cat si cele de tratament gestionate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. In plus, am introdus inca 8 noi interventii de sanatate publica in structura programelor de sanatate profilactice, de evaluare si cu scop curativ finantate din bugetul Ministerului Sanatatii. Am incercat elaborarea unor programe cu o structura flexibila, care sa raspunda nevoilor pacientilor si care sa fie modificata ori de cate ori este necesar. Bolnavii cronici vor beneficia, in continuare, de tratament gratuit, dar am pus accentul in special pe programele profilactice, cu scop curativ pentru copii si tineri”, a declarat ministrul Sanatatii, Cseke Attila.
Daca in 2010 au fost alocate fonduri suficiente pentru tratamentul bolnavilor de oncologie, diabet, boli rare, tuberculoza, HIV/SIDA, precum si pentru dializa, ministrul sustine ca va creste cu 58,8%, finantarea pentru programul de trimitere la tratament in strainatate a bolnavilor, cu 69,94% finantarea programului de hemofilie si cu 14,69% programul de scleroza multipla.
De asemenea, se revine la eliberarea medicamentelor injectabile necesare pentru tratamentul in ambulatoriu al bolnavilor cu afectiuni oncologice prin farmaciile cu circuit inchis apartinand unitatilor sanitare si se reglementeaza achizitionarea medicamentelor necesare pentru tratamentul bolnavilor oncologici prin procedura organizata la nivel national.
La nivel centralizat se vor organiza licitatii si pentru achizitia medicamentelor necesare tratamentului HIV/SIDA, TBC si diabet pentru a obtine preturi mult mai bune pentru medicamente.
In 2010 au fost introduse programe nationale de sanatate noi, in special pentru copii si tineri. Acestea vizeaza promovarea alimentatiei sanatoase si prevenirea obezitatii la copil, asigurarea sanatatii orale a copiilor si scoala mamei (ca derula de la 1 iulie), screening-ul pentru depistarea precoce a scoliozei la copii.
Credit foto: Mediafax
Posteaza comentariu