Noi perspective in tratamentul poliartritei reumatoide

Un nou medicament aflat in fazele finale de studii clinice si destinat tramentului poliartritei reumatoide stopeaza semnificativ deformarea articulatiilor, caracteristica acestei boli.

De asemenea, studiile au aratat ca, dupa un an de tratament, medicamentul imbunatateste functia motorie a pacientilor cu poliartrita reumatoida, ceea
ce duce la o mai buna calitate a vietii acestora, comparativ cu tratamentul
imunomodulator standard folosit in prezent. Medicamentul a fost deja aprobat in Japonia luna trecuta pentru tratamentul poliartritei reumatoide si urmeaza a fi inregistrat in Statele Unite si Europa.

Aceste rezultate au fost obtinute in urma unui studiu international de faza III, randomizat, desfasurat in 15 tari si care a inclus 1196 de pacienti cu poliartrita reumatoida moderata si severa.

Specialistii, dar si analistii financiari estimeaza ca rezultatele acestui studiu clinic sunt foarte importante, deoarece analizeaza gradul de afectare al articulatiilor – cea mai clara indicatie a progresiei bolii si a calitatii vietii pacientilor.


Poliartrita reumatoida – o problema medicala nerezolvata inca

Poliartrita reumatoida este o boala autoimuna caracterizata prin inflamarea articulatiilor, care afecteaza peste 21 de milioane de persoane in intreaga lume. Aceasta manifestare inflamatorie duce la deformarea articulatiilor si reducerea mobilitatii acestora, aceste simptome fiind insotite de durere si conducand in final la distrugerea ireversibila a articulatiilor si la dizabilitati fizice irecuperabile.


In plus, simptomele generale ale poliartritei reumatoide includ oboseala, anemia si osteoporoza, toate acestea conducand la scurtarea sperantei de viata, prin afectarea organelor interne principale. Dupa 10 ani de la diagnosticare, mai mult de 50% din pacientii cu poliartrita reumatoida nu isi mai pot continua activitatile zilnice obisnuite.