Noi descoperiri in tratarea fibrilatiei atriale

La sfarsitul saptamanii trecute, au fost prezentate comunitatii medicale din Romania rezultatele studiului RE-LY in cadrul celui de-al 48-lea Congres National de Cardiologie, desfasurat la Sinaia. RE-LY este cel mai amplu studiu clinic in fibrilatia atriala (FA), inroland 18.113 de pacienti din 44 de tari. La studiu au participat si 44 de pacienti din 5 centre din Romania.
Rezultatele studiului au aratat ca dabigatran etexilat 150 mg administrat de doua ori pe zi la pacientii cu fibrilatie atriala reduce semnificativ riscul de accident vascular cerebral (AVC) si de embolism sistemic cu 34% comparativ cu tratamentul bine controlat cu warfarina, fara a creste riscul de producere a sangerarilor majore. Dabigatran etexilat 110 mg administrat de doua ori pe zi a demonstrat o reducere similara a riscului de AVC si de embolism sistemic comparativ cu tratamentul bine controlat cu warfarina, dublat de o reducere impresionanta a ratei sangerarilor majore cu 20% (p=0,003) comparativ cu warfarina.

 
"Studiul RE-LY reprezinta un moment istoric in cardiologie din mai multe motive: in primul rand, este cel mai mare studiu realizat vreodata in fibrilatia atriala; in al doilea rand, demonstreaza ca un medicament anticoagulant poate fi mai eficient decat warfarina si, in acelasi timp, mai sigur; in sfarsit, deschide o noua linie terapeutica in cardiologie, si anume cea a anticoagulantelor orale care nu au nevoie de monitorizarea prin analize de laborator (INR)", a declarat Prof.
Dr. Dragos Vinereanu, seful Clinicii de Cardiologie din cadrul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti, investigator principal in cadrul studiului RE-LY.

Fibrilatia atriala este cea mai frecventa tulburare a ritmului cardiac, afectand circa 1% din populatia totala, acest procent crescand pana la 10% la pacientii peste 80 de ani.
 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Steliian pe 11 Sep 2014, 16:28
    Watchman

    Buna ziua, si eu sunt un pacient ce sufera de fibrilatie atriala. Fiind un diagnostic atat de greu de tinut sub control si avand ca solutie anticoagulantele, unele persoane avand contraindicatie de anticoagulant nici nu stii ce sa faci. Eu spre exemplu mai am si un ulcer, colac peste pupaza, si anticoagulantele imi sunt contraindicate. Pe tema aceasta, m am documentat foarte mult si cred ca am gasit oarecum o solutie! E vorba despre o procedura noua Watchman care te ajuta sa scapi de anticoagulant. E ceva foarte complex, o inovatie medicala. In mare ideea e ca prin intermediul ei se inchide "urechiusa stanga" si trombii nu mai au posibilitatea sa urce la creier si in plus chestia asta cu anticoagulantul...adica in timp se poate renunta la administrarea anticoagulantului.

    0
    2

  • rodica pe 30 Mai 2012, 16:14
    fibrilatie atriala cronica

    am fibrilatie paroxistica atriala din 1997 , de la 57 de ani, acum am 73 , intre timp am facut fibrilatii dar cu pauze chiar si trei ani.Acum din martie 2012 s-a instalat fibrilatie cronica de joasa alura (puls 61-64 , tensiune 12/6 ) iau micardis , leridip, tenaxum si sintrom 1/4 zilnic.Intrebarea mea : pot inlocui , fara risc, sintromul cu debigatran etexilat 110 sau avand si insuficienta ventriculara , nu pot schimba anticoagulantul? v astept un raspuns , multumesc

    9
    5

  • Irimia Georgeta pe 8 Oct 2009, 11:08
    Fibrilatia atriala paroxistica

    Sunt diagnosticata cu fibrilatie atriala paroxistica si ma tratez cu Betaloc ZOK ,cu toate acestea fac crize la circa 8/9 zile si dureaza dela 10 la 14 ore,mai iau si aspenter. Sper ca noul medicament sa fie mai performant.

    6
    5

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod