Fiind un medicament administrat pe cale orala, Nexavar a demonstrat o crestere semnificativa a supravietuirii la pacientii suferinzi de cea mai frecventa forma de cancer hepatic.
La studiu au participat 602 pacienti cu cancer la ficat care nu au fost tratati anterior. Un numar de 299 dintre acesti bonavi au luat, de doua ori pe zi, cate o doza de 400 de miligrame de Nexavar, timp de sase luni, in timp ce 303 bolnavi participati la studiu au luat placebo. La pacientii tratati cu Nexavar durata medie de supravietuire dupa diagnostic a fost de 10,7% fata de 7,9% la pacientii tratati cu placebo.
Joseph Llovet, director al Departamentului de cercetare asupra cancerului hepatic din cadrul Facultatii de Medicina Mount Sinai, New York si coordonator al studiului a declarat ca "este pentru prima data cand avem la dispozitie un tratament sistematic eficace impotriva cancerului la ficat". Aceasta boala se situeaza pe locul al treilea in topul cancerelor mortale din lume, dupa cele dezvoltate la plamani si colon.
Nexavar este administrat, in prezent, pentru tratarea cancerului avansat la rinichi, dar specialistii vor sa afle daca este eficient si in tratarea altor forme de cancer.
Medicamentul va fi lansat oficial si in Romania pe 24 noiembrie 2007 la Cercul Militar National din Bucuresti in prezenta a numerosi specialisti in domeniu din Romania, Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii.
Aprobarea Nexavar in acesta noua indicatie in Uniunea Europena survine la nici o luna dupa recunoasterea de catre FDA (United States Food and Drug Administration) a statutului de medicament in procedura rapida de autorizare (Priority Review status).
Acesta aprobare permite Ministerului Sanatatii includerea produsului in listele de compensare/Programe Nationale si alocarea de resurse financiare pentru compensarea tratamentelor la bolnavii care beneficiaza de tratament gratuit in cadrul indicatiilor aprobate de ANM.