O parte din acestea a ramas neutilizata din cauza faptului ca, in aceeasi perioada (2006-2008), conducerea de atunci a MS a decis si achizitionarea unor cantitati suplimentare din acest produs.
"Aparitia televizata a dnei deputat a Partidului Liberal, in care aduce vorba despre fapte care s-au petrecut exact in timpul guvernarii Partidului Liberal, este cel putin hilara. Ma asteptam ca dna deputat, pe care nu o ingrijoreaza decat produsele anticonceptionale din toate problemele sistemului sanitar, sa-si intrebe colegul de partid, cel care a condus institutia exact in ultimii trei ani, care este ratiunea pentru care s-au achizitionat cantitati industriale de produse contraceptive, in conditiile in care donatia nu fusese utilizata.
Ministerul Sanatatii a cerut directiilor de Sanatate Publica, inca din luna iunie, sa ridice stocul de anticonceptionale si sa-l utilizeze doar in termenul de valabilitate, respectiv 31 august/31 octombrie, dupa caz.
In acest sens, in ordinul MS se specifica: "... acordarea contraceptivului se realizeaza pana la epuizarea acestuia din stocurile repartizate de la nivel central, precum si in conformitate cu prevederile legale referitoare la respectare termenelor de valabilitate ale medicamentelor."
Ministrul Sanatatii a dispus un control la Directia de Sanatate Publica Braila, care sa evidentieze modul in care au fost respectate atat dispozitiile legale, cat si cele ale ministerului in ceea ce priveste derularea "Subprogramului de crestere a accesului la servicii moderne de planificare familiala". In cazul in care se va constata nerespectarea prevederilor legale, directorul coordonator al Directiei va fi, imediat, demis.