Mozart si trauma nasterii

Nou-nascutii dintr-un spital din Slovacia asculta Mozart din primele ore de viata pentru a le fi stimulate functiile mentale si fizice si pentru a uita trauma nasterii. "Nasterea este un proces foarte dificil si reprezinta pentru fiecare bebelus un stres enorm", explica Slavka Viragova, directoarea maternitatii spitalului de la Kosice-Saca si initiatoarea proiectului. "In pantecele mamei, copilul asculta bataile inimii ei, care reprezinta pentru el o sursa de protectie si de emotii pozitive. Pentru ca bebelusul sa-si aminteasca de mama lui in orele imediat urmatoare nasterii, cand nu este cu ea, il punem sa asculte muzica", explica aceasta.
Intr-o incapere cu peretii impodobiti cu desene si personaje din basme, zece nou-nascuti dormn in paturile lor, fiecare avand pe cap o casca de unde susura muzica. Din cand in cand mai deschid ochii, se misca, fac grimase. Alaturi se afla salonul pentru copii nascuti inainte de termen, plasati in incubatoare si care asculta si ei muzica, relateaza AFP, citata de Mediafax. "Am remarcat ca terapia cu o muzica bine aleasa ajuta la o mai buna decongestionare a organelor la bebelusii nascuti inainte de termen si deci la stabilizarea functiei respiratorii.
In general, terapia cu muzica ajuta un bebelus sa castige mai repede in greutate, sa se debaraseze de stres si sa suporte mai bine durerea", adauga specialista. Mama a doi copii cu varsta de 15 si 12 ani, Viragova le-a aplicat si lor terapia cu muzica lui Mozart. "S-a demonstrat ca muzica lui Mozart are un efect foarte bun asupra dezvoltarii intelectului", precizeaza ea. La spital, sugarii asculta de cinci sau sase ori pe zi un fragment de zece minute dintr-o creatie clasica de Mozart, un fragment dintr-o compozitie pentru pian de Richard Clayderman, muzica ambientala.
"Muzica este foarte suava si calma, de o intensitate cuprinsa intre 30 si 50 de decibeli, comparabila cu sunetul pasilor sau al unei usi care se deschide", explica medicul-sef. Acest proiect, unic in Slovacia si Europa Centrala, a demarat in urma cu doi ani si este foarte bine primit de paciente, care vin de la distante de sute de kilometri pentru a-si aduce copiii pe lume la aceasta maternitate. (D.V.)

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod