Mortalitatea in randul nou-nascutilor a scazut cu 20%

Secretarul de stat in cadrul Ministerului Sanatatii, Raed Arafat a declarat ca mortalitatea in rabdul nou-nascutilor a scazut in ultimii 5 ani cu 20%, datorita unui proiect derulat de autoritatile sanitare din Romania in colaborare cu Guvernul Elvetian.

Raed Arafat a vorbit cu ocazia aniversarii a 14 ani de colaborare romano-elvetiana in domeniul sanatatii, despre proiectul romano-elvetian de neonatologie "RoNeonat", care a fost implementat in perioada 2003-2007 in baza acordului dintre Guvernul Elvetiei si cel al Romaniei, reprezentat de Ministerul Sanatarii.

"Proiectul a avut si are ca obiectiv principal modernizarea structurilor si serviciilor din domaniul neonatologiei, cunoscut fiind faptul ca mortalitatea neonatala infantila din Romania are un nivel foarte ridicat in Europa", a punctat secretarul de stat.



Totodata, acesta a atras atentia ca starea de sanatate a nou-nascutilor depinde de o varietate de factori, iar acestia nu includ numai sistemul de sanatate si problemele legate de datoriile spitalelor, ci si factori socio-economici, de atitudine si de informare.

"Principalele activitati prin care proiectul RoNeonat a contribuit la imbunatatirea calitatii serviciilor in neonatologie sunt cresterea capacitatii resurselor umane prin organizarea unui program de formare medicala continua la nivel national, procurarea de echipamente adecvate si imbunatatirea infrastructurii, precum si sustinearea colaborarii cu specialistii din obstretica-ginecologica si chirurgie infantila", a declarat Raed Arafat.
 

"Astfel, in Romania s-au realizat mai multe centre regionale de terapie intensiva neonatala, care au acum capacitatea si posibilitatea de a colabora cu centre similare din alte tari ale UE si pot constitui modele pentru centre din alte tari non-UE, care dezvolta programe similare", a adaugat Arafat.

Cele 4 programe s-au desfasurat prin acorduri de colaborare cu Ministerul Sanatatatii si au fost complementare programelor de dezvolatare a asistentei medicale de urgenta finantate prin imprumuturi de la Banca Mondiala.
Primele 2 programe au avut ca scop imbunatatirea asistentei medicale de urgenta fiind implementate de o companie elvetiana si au avut ca obiectiv modernizarea sistemuluisi introducerea conceptului de asistenta de urgenta integrata.

"Prin aceste doua progame s-a reabilitat infrastructura furnizorilor de asistenta medicala de urgenta si s-au achizitionat pentru cele 6 centre universitare echipamente pentru dispecerat, computere, software, comunicatii radio si telefonice, sisteme de inregistrare si alertare", a adaugat Arafat.
De asemenea, Arafat a explicat ca au mai fost dotate cu echipamente medicale ambulantele achizitionate prin programul Bancii Mondiale.