Morfina, mai la indemana bolnavilor



Legea care reglementeaza eliberarea morfinelor a fost modificata de la 1 iulie si adaptata normelor europene. Asa ca bolnavii care au nevoie de astfel de produse vor putea obtine medicamentele de care au nevoie din farmaciile autorizate fara a mai fi nevoiti sa obtina avize de la directiile de sanatate judetene. Vor avea nevoie in continuare de prescriptii medicale de la medicul de familie.

Retetele vor fi valabile 15 zile in loc de trei

„Legea, neschimbata inca din 1970, a fost acum adaptata prevederilor europene. Astfel, medicii vor putea prescrie pacientilor doua sau chiar trei opioide in loc de unul, nu vor mai fi nevoiti sa limiteze dozele de substanta si nici sa dea retete valabile doar pentru trei zile.

In plus, nu va mai fi nevoie de avizul directiei de sanatate (cum se cerea pana acum) pentru a se obtine aceste medicamente”, explica Romanta Lupsa, medic primar oncolog, specialist in ingrijirea paleativa, la Spitalul de Oncologie din Targu-Mures.

Vor fi avantajati bolnavii a caror durere cedeaza la administrarea unei doze mai mari de 60 de miligrame de morfina, dar si cei care locuiesc la sute de kilometri de spitalul la care se trateaza, acestia din urma avand posibilitatea sa primeasca o reteta valabila pana la 15 zile.

Prescriptiile medicale vor putea fi date de medicii de familie.

Pe langa bolnavii de cancer, pot avea nevoie de medicamente pe baza de morfina si cei care sufera de boli neurologice cornice, cangrene la picioare din cauza insuficientiei circulatorii sau cei care au complicatii grave din cauza diabetului.

Cel mai scump tratament, 500 lei noi

Pentru a primi tratamentul de care au nevoie, pacientii vor fi trecuti prin „filtre” de catre comisiile de analgezie din judetele in care locuiesc.

Acestea vor stabili gravitatea afectiunii pentru fiecare bolnav in parte si le vor prescrie, in functie de aceasta si in limita fondurilor, tratamentul adecvat: plasturi pe baza de Fentanil, tablete de morfina sau fiole.

Cei mai eficienti, dar si cei mai scumpi, sunt plasturii de Fentanil. Pretul lor ajunge la 500 lei noi, fiind urmati de tablete - 300 lei noi si de fiole - 100 lei noi. Toate aceste produse sunt compensate prin sistemul de asigurari in proportie de suta la suta.

Noua lege mai prevede ca, in cazul decesului unui pacient, farmacistii nu vor mai fi obligati sa arunce opioidele ramase in stocuri, ci le vor returna autoritatilor de sanatate pentru ca acestea sa le poata repune in circulatie.

Pentru a afla in detaliu modificarile facute in lege si noile modalitati de prescriere a opioidelor, 100 de medici oncologi vor participa din septembrie la cursuri de formare, organizate de specialisti de la Hospice Casa Sperantei, din Brasov.