Ministerul Sanatatii reaminteste masurile de prevenire a gripei aviare

Ministerul Sanatatii a intensificat in aceste zile masurile de educare a populatiei, in special cea din mediul rural, in ceea ce priveste prevenirea imbolnavirilor prin gripa aviara

In aceasta perioada, reprezentantii directiilor de sanatate publica, medicii de familie si asistentii comunitari din teritoriu au primit materiale informative pe care au obligatia sa le prezinte si sa le explice cetatenilor. Pana in prezent, au fost consumate aprox. 15 000 de doze de medicamente antivirale pentru tratamentul preventiv al persoanelor din focarele identificate sau asupra carora exista suspiciuni din judetele Brasov, Covasna, Vrancea, Bacau, Buzau, Valcea, Sibiu si Prahova.
La acest sfarsit de saptamana vor fi trimise inca 17 800 de doze de medicamente antivirale in aceste zone. In plus, Ministerul Sanatatii a inceput demersurile de achizitionare a inca 500 000 de doze. Ministerul Sanatatii supravegheaza in continuare populatia din zonele unde au fost depistate focare de gripa aviara si va continua inca cel putin 2 zile supravegherea persoanelor din ferma DRAKOM SRL. De asemenea, a inceput tratamentul si supravegherea celor din ferma PATI PROD SRL. Ministerul Sanatatii reaminteste populatiei masurile de protectie care se impun in aceasta situatie: Masuri de igiena: - spalarea cu apa si sapun a mainilor, mai ales dupa contactul cu pasarile; in lipsa apei si a sapunului se procedeaza la stergerea mainilor cu alcool sanitar; - solicitarea autoritatilor sanitar-veterinare pentru colectarea cadavrelor de pasari si aplicare masurilor necesare pentru limitarea focarului; - interzicerea consumului de pasari care au fost in contact cu pasari infectate/moarte, precum si a consumului de oua provenind de la pasarile infectate; - se interzice consumul de produse din carne de pasare, neprelucrata termic sau incomplet prelucrata termic, inclusiv mancaruri care contin sange provenit de la acestea; - evitarea zonelor in care s-au identificat pasari infectate cu virusul H5, cum ar fi pasarile din curti, ferme si pasarile din pietele de pasari vii.
Cand preparati hrana: - separati carnea cruda de cea prelucrata termic sau de alimentele care sunt gata de consumat; - nu folositi acelasi cutit sau instrument de taiat pentru a pregati carnea cruda si alimentele care sunt gata de consumat; - spalati-va pe maini intre operatiile de manipulare a alimentelor crude si a celor prelucrate termic; - nu puneti carnea prelucrata termic pe aceeasi farfurie sau suprafata pe care a fost asezata inainte de a fi prelucrata termic; - toate alimentele provenite de la pasari, inclusiv oua sau sange, trebuie prelucrate termic cu atentie. Galbenusurile nu trebuie sa fie lichide sau sa se prelinga; - virusurile gripale sunt distruse prin prelucrarea termica (adica prin caldura), cu conditia ca temperatura la care se prelucreaza carnea de pasare sa fie mai mare de 70 de grade Celsius; - inainte de a fi manipulate si prelucrate termic, ouale trebuie spalate cu apa si sapun, iar dupa aceea trebuie sa va spalati tot cu apa si sapun; - nu folositi oua fierte moi sau crude in alimente care nu vor fi prelucrate termic; - dupa manipularea pasarilor sau a oualelor crude, spalati-va pe maini si spalati toate suprafetele si instrumentele folosite, atent, cu apa si sapun.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod