Ministerul Sanatatii a verificat taberele scolare de pe litoral

Inspectorii sanitari de stat sub coordonarea Ministerului Sanatatii au controlat unitatile turistice de cazare si alimentatie publica, dar si taberele scolare care functioneaza pe litoralul romanesc.
In perioada 9-15 iulie, 8 echipe ale Ministerului au verificat 248 unitati din statiunile Navodari, Mamaia, Eforie Sud, Eforie Nord, Techirghiol, Neptun, Costinesti, Jupiter-Venus-Saturn. In urma actiunilor inspectorilor sanitari  s-a constatat ca, in aproximativ 42% dintre unitati, nu se respecta prevederile legale de igiena si sanatate publica.

Au fost aplicate 70 de sanctiuni contraventionale, din care 48 amenzi in valoare de 122.500 lei si 18 avertismente. Au fost scoase din consum aproximativ 90 de kg de produse alimentare (mezeluri si produse lactate), iar in cazul a 4 unitati alimentare s-a dispus decizia de suspendare a activitatii.

Majoritatea deficientelor au fost depistate la unitatile de alimentatie publica, unde inspectorii au constatat depozitarea necorespunzatoare a alimentelor si nepastrarea probelor alimentare.
De asemenea, unitatile de alimentatie nu au spatii de prelucrare a alimentelor care sa respecte normele sanitare in vigoare, iar personalul angajat nu a efectuat exemenele medicale obligatorii si nici cursuri de instruire privind insusirea notiunilor de igiena.

Inspectorii sanitari considera ca toate aceste nereguli pot avea consecinte grave asupra sanatatii consumatorilor, in special prin aparatia focarelor de toxiinfectie alimentara sau a bolilor digestive. In taberele scolare din Navodari, Eforie Sud si 2 Mai monitorizate permanent de inspectorii DSP Constanta s-au constatat deficiente de natura functionala, care insa nu pun in pericol sanatatea copiilor, dar care au avut termen de remediere 72 de ore.

Inspectorii sanitari declara ca majoritatea deficientelor constatate se datoreaza in mare parte functionarii sezoniere a unitatilor, programului prelungit (peste 16 ore de functionare/zi), precum si angajarii de personal necalificat pe termen limitat.
Acest fapt duce la necunoasterea si nerespectarea normelor de igiena in vigoare, dar si la alocarea de resurse financiare limitate pentru asigurarea functionarii in conditii igienico-sanitare corespunzatoare.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod