De ce avem nevoie de seleniu
Oligoelementele sunt elemente chimice care se gasesc in cantitati infime in organism si intervin in metabolism, indeplinind rolul de catalizator in anumite procese biologice.
Seleniul este vital pentru sistemul imunitar, protejand organismul impotriva infectiilor, dar este implicat si in reglarea functiei glandei tiroide, a functiei de reproducere si in prevenirea stresului oxidativ. Acest element se gaseste in nucile braziliene, fructele de mare, semintele de chia, semintele de floarea soarelui, orezul brun, carne, oua, cacao, lapte, branza de vaci, cuscus, paste din grau integral si ciuperci.
Studii anterioare au aratat ca nivelul de seleniu din organism poate influenta severitatea bolilor infectioase la oameni si animale. La pacientii cu HIV, de exemplu, nivelul redus al acestui element a fost asociat cu dezvoltarea rapida a virusului.
Legatura dintre seleniu si COVID-19
In aceste conditii, nu-i de mirare ca oamenii de stiinta au verificat si posibilul efect al seleniului in vindecarea bolnavilor de COVID-19 din China.
Se impune, insa, o precizare importanta: nivelul de seleniu din alimente depinde de prezenta acestui element in solul in care au crescut culturile recoltate sau consumate de animale. Din cauza calitatii diferite a solului din diferite regiuni ale Chinei, nivelul de seleniu poate fluctua mai mult decat in alte tari.
„Dat fiind istoricul infectiilor virale asociate cu deficienta de seleniu, ne-am pus problema daca aparitia COVID-19 in China ar putea avea legatura cu deficienta de seleniu inregistrata din regiunile din nord-estul pana in sud-vestul acestei tari”, a explicat Margaret Rayman, co-autoarea studiului publicat in The American Journal of Clinical Nutrition.
Dupa analizarea datelor din diferite regiuni ale Chinei, echipa de cercetare a descoperit ca pacientii cu un consum ridicat de seleniu au o sansa mai mare sa se vindece de COVID-19. Citeste continuarea pe andreearaicu.ro!
Posteaza comentariu