Un studiu efectuat recent demonstreaza ca adolescentii care nu obisnuiesc sa sara peste micul dejun, urmeaza o dieta mai sanatoasa si sunt mai activi in timpul adolescentei. Dupa trecerea anilor, s-a observat ca acestia isi pastreaza o greutate normala, iar indicele de masa corporala (IMC) este mai mic fata de adolescentii care nu mananca la micul dejun.
"Desi majoritatea adolescentilor cred ca sarind peste micul dejun vor reusi sa acumuleze mai putine calorii, rezultatul cercetarilor arata contrariul.
Conform cercetatorilor, numarul adolescentilor care sufera de obezitate aproape s-a triplat in ultimele doua decenii. Aproximativ 12% - 34% dintre copii si adolescenti obisnuiesc sa sara peste micul dejun, iar acest procentaj creste odata cu varsta.
In acest studiu, publicat in "Pediatrics", cercetatorii au analizat regimul alimentar si modificarea greutatii a unui grup de 2.216 de adolescenti dintr-o scoala publica din Minneapolis, timp de 5 ani.
Expertii au descoperit ca adolescentii care mancau regulat la micul dejun, consumau un numar mai mic de calorii pe durata intregii zile si mancau mai multe alimente bogate in fibre. In plus acestia erau mult mai activi decat cei care sareau peste micul dejun. In timp, acestia au luat in greutate mai putin si au avut un IMC mai mic fata de ceilalti.
Un alt studiu a aratat ca reducand timpul petrecut la tv sau computer, la copiii de 4-7 ani, acestia isi pastreaza un IMC mai mic si au o viata mai activa fata de copiii cu acces nelimitat la tv sau computer.
Conform acestor studii, obiceiul de manca la micul dejun dar si reducerea orelor petrecute la tv sau computer ajuta la prevenirea obezitatii la adolescenti.