Micul dejun regulat ajuta la prevenirea obezitatii la adolescenti

Consumarea zilnica a micului dejun poate fi primul pas in lupta impotriva obezitatii la tineri.
Un studiu efectuat recent demonstreaza ca adolescentii care nu obisnuiesc sa sara peste micul dejun, urmeaza o dieta mai sanatoasa si sunt mai activi in timpul adolescentei. Dupa trecerea anilor, s-a observat ca acestia isi pastreaza o greutate normala, iar indicele de masa corporala (IMC) este mai mic fata de adolescentii care nu mananca la micul dejun.

"Desi majoritatea adolescentilor cred ca sarind peste micul dejun vor reusi sa acumuleze mai putine calorii, rezultatul cercetarilor arata contrariul.
Consumand alimente sanatoase la micul dejun, adolescentii reusesc sa evite consumul de alimente nesanatoase de la ore nepotrivite (cum sunt mesele bogate la ore tarzii)," declara Dianne Neumark-Sztainer, Universitatea din Minnesota.

Conform cercetatorilor, numarul adolescentilor care sufera de obezitate aproape s-a triplat in ultimele doua decenii. Aproximativ 12% - 34% dintre copii si adolescenti obisnuiesc sa sara peste micul dejun, iar acest procentaj creste odata cu varsta.

In acest studiu, publicat in "Pediatrics", cercetatorii au analizat regimul alimentar si modificarea greutatii a unui grup de 2.216 de adolescenti dintr-o scoala publica din Minneapolis, timp de 5 ani.

Expertii au descoperit ca adolescentii care mancau regulat la micul dejun, consumau un numar mai mic de calorii pe durata intregii zile si mancau mai multe alimente bogate in fibre.
In plus acestia erau mult mai activi decat cei care sareau peste micul dejun. In timp, acestia au luat in greutate mai putin si au avut un IMC mai mic fata de ceilalti.

Un alt studiu a aratat ca reducand timpul petrecut la tv sau computer, la copiii de 4-7 ani, acestia isi pastreaza un IMC mai mic si au o viata mai activa fata de copiii cu acces nelimitat la tv sau computer.

Conform acestor studii, obiceiul de manca la micul dejun dar si reducerea orelor petrecute la tv sau computer ajuta la prevenirea obezitatii la adolescenti.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • rodica pe 5 Mar 2008, 13:42
    Sportul e cel mai bun

    Inca de mica sunt o iubitoare a sportului si pot spune ca nu am avut dificultati cu kg. In plus, pana cand am "considerat" ca sunt prea trecuta ca sa mai fac alergari, pana cand am ajuns sa am probleme cu greutatea iar acum tin cure de slabire. Am ceva varsta asa ca cu sportul sa o iau de la capat nu ma mai lasa oasele si nici timpul. Fetita mea in loc de sport la scoala facea mate sau romana, consider asta o crima pentru copii privati de sport.

    0
    0

  • Adina pe 5 Mar 2008, 11:47
    Micul dejun versus sport!!

    Cred ca principala cauza a obezitatii este lipsa miscarii, a sportului in general. Daca adolescentii - si nu numai - ar alege sa joace fotbal, volei, tenis etc..., in loc sa stea in cluburi sau la calculator, ar putea si manca, si sa aiba o silueta corespunzatoare. Din pacate suntem o natie comoda, am inteles ca nu stiu care "destept" din cei care ne "conduc" ar scoate si sportul din licee. Bravos!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod