Metabolismul dicteaza - cafeina cauzeaza sau nu boli de inima?

Un studiu recent realizat a identificat faptul ca un consum de cafea in cazul unor persoane considerate a avea un organism care "metabolizeaza cafeaua mai incet" poate reprezenta un risc ridicat de a se confrunta cu boli de inima, informeaza CBS News.



Experimentul s-a efectuat pe 4000 de persoane si a evidentiat faptul ca jumatate dintre subiecti se confruntau cu un metabolism lent in digerarea cafeinei. In cazul celeilalte jumatati dintre participantii care beneficiau de un metabolism rapid in digerarea cafeinei s-a inregistrat un risc scazut de a contacta boli de inima.

Cei cu metabolismul lent, care cosumau 2 sau mai multe cesti de cafea pe zi sunt predispusi cu pana la 38% de a se confrunta cu un atac de inima minor fata de cei care consuma mai putin sau deloc.

"Aceste descoperiri, desi in faza incipienta, ar putea sa explice toate acele rezultate incurcate cu privire la efectele cafeinei asupra aparatului cardiovascular", afirma Ahmed El-Sohemy, coordonatorul studiului.

Se considera ca rolul cafeinei este de a bloca efectele unei anumite substante chimice care protejeaza tesuturile.

Cateva cercetari anterioare au facut legatura dintre consumul de cafea si marirea riscului de a suferi de boli de inima, in vreme ce alte studii in domeniu au aratat exact contrariul.

"Noul studiu subliniaza ideea ca nu se pot generaliza in legatura cu efectele cafeinei asupra organismului. Poate in viitorul apropiat vom face recomandari dietetice in functie de mostenirea genetica a fiecarei persoane in parte", conclude coordonatorul studiului.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod