“Ești printre femeile care nu merg la medic? Ți-e frică de ce o să afli? Ți-e jenă? Nu ai bani? Cancerul de sân poate fi tratat dacă este depistat la timp! Mergi la control! Ai toate motivele!”
Acesta este mesajul pe care îl propun Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) și Liga Română de Cancer pentru campania națională anuală de informare despre cancerul de sân.
Campania își propune să convingă femeile despre cât de importante sunt vizitele regulate la medic, ce permit diagnosticarea precoce a bolii. Cancerul de sân poate fi tratat dacă este depistat la timp.
« FABC va milita în continuare pentru dezvoltarea şi implementarea unui program național de screening pentru cancerul de sân. Până când acest lucru nu va deveni realitate, vom considera că “Nu am făcut destul!” pentru femei », a declarat Cezar Irimia, Preşedintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).
O componentă importantă a campaniei din 2014 este o caravană care se va desfăşura la sate, în lunile octombrie şi noiembrie. În cadrul acestei caravane, femeile din mediul rural pot beneficia de examinarea clinică gratuită a sânilor. Caravana va fi realizată cu sprijinul unor medici rezidenți și studenți la medicină în ani terminali – voluntari în proiectul Împreună pentru Sănătatea Rurală.
Caravana va începe în judeţul Argeş şi va avea următorul program:
- 18-19 octombrie – Argeș (Retevoiești, Davidești, Vulturești, Domnești, Cosești)
- 25-26 octombrie – Galați (Corod) și Argeș (Micești, Ștefănești)
- 22-23 noiembrie – Ialomița (Ciulnița, Bucu) și Teleorman (Dobrotești).
Pentru programul actualizat al caravanei, consultați site-ul www.invingemcancerul.ro.
De altfel, în cadrul campaniei « Nu am facut destul », desfășurată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer și Liga Română de Cancer în anul 2011, când au fost efectuate gratuit 2.666 de ecografii mamare s-au înregistrat urmatoarele rezultate:
- La circa 19% dintre paciente au fost identificați noduli cu suspiciune de neoplasm (la peste 500 de paciente).
- La circa 1.8% dintre femeile testate au fost descoperite tumori cancerigene ce necesitau tratament cu sau fără intervenție chirurgicală (48 de paciente).