Mentos este un produs care nu are in compozitie nimic natural. Mai mult, poate crea o multime de proble-me celor care il consuma in mod frecvent. Ingredientele "Mentos chewing gum cu xylitol": "Indulcitor xilitol E 967 30%, sorbitol E 420, manitol E 521, maltitol syrop E 965, aspartam E 951, acesulfam-K E 950, baza guma, agent de ingrosare: guma arabica E 414, arome identic naturale, colorant: dioxid de titan E 171, stabilizator: glicerol E 422, agent de lustruire: ceara de carnauba E 410, antioxidant E 320, butilhidroxianisol (BHA)". Eticheta nutritionala pentru 100 de grame de produs specifica urmatoarele valori: calorii 162 kcal/ 675 kj, proteine 0 grame, carbohidrati 67,5 grame (din care zahar 0 grame, polioli 67,5 grame, grasimi 0 grame, din care saturate 0 grame), fibre 0 grame, sodiu 0 grame. ANALIZA. Produsul analizat este procesat practic din aditivi alimentari, dezechilibrat nutritional, cu un continut ridicat de polioli (xilitol, sorbitol, malitol, maltitol), care consumati in cantitati de peste 20 g pe zi pot accelera tranzitul intestinal (diaree), ne explica specialistul nostru, profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Poliolii (alcooli) imprima produsului o valoare energetica medie, insa calitatea caloriilor este extrem de slaba. Specialistul ne explica faptul ca este vorba despre asa-zisele "calorii goale", ce consuma din unele vitamine necesare organismului. De asemenea, produsul contine si edulcoranti chimici de sinteza acalorigeni (aspartam, acesulfam), ce nu sunt indicati copiilor, adolescentilor si persoanelor sanatoase. Xilitolului i se atribuie calitati de preventie a cariilor dentare, dar in contextul compozitional al produsului aceasta este estompata de valoarea biologica foarte scazuta a produsului. CONCLUZII. Produsul nu este indicat copiilor, adolescentilor, fumatorilor (s-a constatat ca guma de mestecat sporeste absorbtia substantelor toxice din tigara), tuturor persoanelor cu afectiuni cronice, specifica profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi.
ACCIDENT |
In toamna anului trecut, un baietel de 10 ani, de la Colegiul Dante Alighieri, din Sao Paulo, Brazilia, a decedat dupa ce a mancat bomboanele Mentos in combinatie cu o bautura carbogazoasa. Medicii care i-au facut necropsia au tras concluzia ca acesta este motivul pentru care copilul a murit. Acest lucru a fost posibil din cauza unei reactii chimice dintre aditivii prezenti in cele doua produse. Specialisti in chimie au ajuns la concluzia ca indulcitorul acesulfam-K reactioneaza cu aroma artificiala din Mentos, producand o substanta Ta9v4, ce emana gaze si duce la explozie. Pe internet circula o multime de filmulete care arata cum o sticla de suc explodeaza atunci cand in ea sunt adaugate bomboane Mentos. |
Comentarii (1)
Adevarat, eu mananc destul de des mentos insa mi-am dat seama ca ar cam trebui sa iau o pauza.
Posteaza comentariu