Medicii vor avea dreptul sa accepte sau sa refuze bolnavii



Accesul la cabinetul unui medic va fi restrictionat. Potrivit unui proiect de ordin al ministrului sanatatii, pacientii vor fi obligati sa intocmeasca o solicitare scrisa catre medic, acesta din urma avand dreptul sa respinga sau sa accepte bolnavul. Totodata, chiar daca pacientul va fi “aprobat”, doctorul are posibilitatea sa intrerupa, pe parcurs, relatia cu bolnavul.

Medicul, stomatologul, asistentul medical sau moasa vor avea obligatia sa acorde asistenta medicala unei persoane doar daca au acceptat-o, in prealabil, ca pacient. Acest lucru este prevazut in proiectul de ordin al ministrului sanatatii privind aprobarea normelor metodologice pentru titlul “Raspunderea civila a personalului medical” din Legea 95/2006.
Printre criteriile de acceptare a pacientului se numara si solicitarea scrisa de acordare a asistentei medicale, intocmita de bolnav si adresata medicului, exceptie facand cazurile in care persoana este lipsita de discernamant sau in situatii de urgenta medico-chirurgicala. Un alt criteriu de acceptare ca pacient este ca metoda de preventie, diagnostic, tratament la care urmeaza sa fie supus bolnavul in cauza sa faca parte din specialitatea sau competenta medicului. Totodata, medicul, asistentul si moasa au dreptul sa intrerupa relatia cu pacientul, singura conditie pe care trebuie sa o indeplineasca fiind notificarea pacientului cu minimum cinci zile inainte, pentru ca bolnavul sa gaseasca o alternativa, doar in masura in care acest fapt nu pune in pericol starea sanatatii pacientului.  “In vederea realizarii notificarii, medicul trebuie sa motiveze temeiul refuzului, astfel incat acesta sa nu fie unul arbitrar.
In notificare se va preciza ca terminarea relatiei in momentul notificarii nu pune in pericol viata pacientului”, se precizeaza in proiectul ordinului de ministru. In acelasi act normativ este consemnat si faptul ca “aprecierea medicului, medicului dentist, asistentului medical, moasei ca, prin acordarea asistentei medicale, nu exista riscul evident de inrautatire a starii de sanatate a persoanei careia i se acorda asistenta medicala se face dupa un criteriu subiectiv si nu poate constitui circumstanta agravanta in stabilirea cazului de malpraxis”.

Acordul scris al bolnavului, obligatoriu

Proiectul actului normativ stipuleaza si ca acordul pacientului trebuie sa contina, pe scurt, descrierea informatiilor ce i-au fost furnizate de catre medic.
Acordul pacientului este amintit in art. 649 al Legii 95/2006, unde se prevede ca, pentru a fi supus la metode de preventie, diagnostic si tratament, cu potential de risc pentru pacient, dupa explicarea lor de catre medic, bolnavului i se solicita acordul scris. Proiectul de act normativ arata ca eroarea profesionala savarsita in exercitarea actului medical, care a produs prejudicii asupra pacientului, atrage raspunderea civila a personalului medical. Persoanele implicate in actul medical raspund proportional cu gradul de vinovatie al fiecareia, in cazul producerii unui prejudiciu, iar stabilirea gradului de vinovatie se va face de catre instanta judecatoreasca competenta.
Personalul medical nu va fi raspunzator pentru daunele si prejudiciile produse in exercitarea profesiunii.