"Daca in termen de zece zile medicii de familie nu isi vor primi banii de la casele judetene de asigurari, vom apela la Comisia de arbitraj si, daca iar nu se rezolva nimic, vom actiona in instanta CNAS si vom fi nevoiti sa reziliem contractele pe care le avem cu Casa", a declarat dr. Rodica Tanasescu, presedintele Societatii Nationale de Medicina de Familie.
Potrivit reprezentantilor medicilor de familie, daca medicii vor rezilia contractele cu casele de asigurari de sanatate, ei nu vor mai putea elibera retete compensate, iar serviciile medicale vor fi contra cost. "Un medic de familie, care are 2.000 de pacienti inscrisi, primeste lunar de la Casa in jur de 8.000 de lei, din care trebuie sa plateasca utilitatile, asistenta, paza, femeia de serviciu, carnet de retete, materiale sanitare, dezinfectant si multe altele", a explicat Rodica Tanasescu.
In luna iulie, CNAS nu a efectuat platile reprezentand contravaloarea serviciilor medicale din asistenta primara in judetele Arad, Braila, Brasov, Buzau, Cluj si Giurgiu. Judetul Bacau a primit 25% din platile cuvenite, Bistrita - 50%, Bihor - 48,2%, Calarasi - 48%, Prahova - 76%, iar Dambovita - 54%.
Numarul medicilor de familie din Romania este de aproximativ 11.300.
Medicii de familie vor da in judecata CNAS, daca nu isi primesc banii pe iunie si iulie
Medicii de familie vor da in judecata Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), pentru ca nu si-au primit sumele aferente lunilor iunie si iulie, asa cum prevede contractul cadru semnat pe anul 2009, relateaza NewsIn.
De TopSanatate