"Spitalul Filantropia este o institutie cu o traditie de 125 de ani in obstetrica si ginecologie. In secolul XXI, serviciile medicale de calitate au nevoie, insa, de un cadru modern si de aparatura performanta care sa ofere pacientilor nostri - mame si nou-nascuti - cele mai bune conditii de ingrijire si tratament", a declarat directorul clinicii, Prof. Dr. Gheorghe Peltecu. "Vizitand spitalul nostru, veti vedea un spital public care a fost refacut nu numai cu fonduri financiare, ci cu foarte multa implicare din partea echipei de medici din Filantropia."
Realizata la standarde europene, Maternitatea Filantropia are o capacitate de 195 de paturi si un bloc operator modern, unde se pot realiza anual 1600 de interventii ginecologice. Pentru pacientele cu complicatii asociate patologiei ginecologice, clinica are o sectie de terapie intensiva, cu o capacitate de 15 paturi. De asemenea, departamentul de neonatologie are o unitate de terapie intensiva cu posibilitati de ingrijire a prematurilor de gradul 3 si 4, care beneficiaza atat de aparatura de inalta performanta, cat si de medicatia adecvata, urmarita de o echipa de cadre medicale. In plus, datorita folosirii unei statii centrale de sterilizare moderna si a materialelor antistatice si antiseptice, spitalul asigura toate conditiile de igiena si asepsie, reducand considerabil riscul de infectii intraspitalicesti.
Saloanele pentru pacienti au cel mult 3 paturi, dar exista si saloane speciale sau rezerve cu nivel de confort ridicat, cele mai multe fiind dotate cu instalatii de aer conditionat. Blocul operator de ginecologie si sala de operatii cezariene sunt dotate cu aparate de climatizare si purificare a aerului, instalatii moderne pentru spalatul chirurgical, aparate de anestezie, paturi moderne de terapie intensiva, paturi speciale pentru nastere, mobilierul si aparatura fiind de ultima generatie.
Spitalul se redeschide si cu un sistem informatic inovativ, creat special pentru clinica Filantropia. Inca de la prima consultatie, pacientii sunt introdusi in baza de date, sistemul fiind astfel proiectat incat sa permita accesul medicilor si pacientilor la baza lor de date, oricand si oriunde exista o conexiune la Internet. In plus, se poate comunica on-line cu orice unitate medicala implicata in ingrijirea pacientilor. Testele au demonstrat deja utilitatea acestui sistem informatic atat pentru personalul medical, cat si pentru pacientii aflati in evidenta spitalului.
Inaugurarea intregului spital modernizat are loc la mai putin de 2 ani, dupa ce in ianuarie 2006 a fost deschis corpul A al Spitalului Clinic Filantropia, a carui modernizare a durat 6 ani. Fondurile necesare lucrarilor de renovare provin de la Ministerul Sanatatii Publice, Primaria sectorului 1, precum si de la companii private si organizatii non-guvernamentale. Aparatura medicala de ultima generatie a fost achizitionata printr-un program cu Banca Mondiala si prin fonduri oferite de Ministerul Sanatatii.
Pe langa lucrarile de modernizare ale institutiei, in spital s-a dezvoltat o activitate sustinuta si recunoscuta de chirurgie ginecologica oncologica, inclusiv de diagnosticare si tratare a cancerului mamar, precum si de chirurgie laparoscopica ginecologica. De asemenea, s-au pus bazele unui departament modern de medicina materno-fetala. In cadrul maternitatii "Filantropia" functioneaza si o scoala a parintilor. Este singura maternitate din Bucuresti care face in mod constant educatie tinerelor cupluri care asteapta copii, dar si un psiholog, care consiliaza lauzele pentru a preveni abandonul.
Maternitatea Filantropia, prima maternitate la standarde UE
In urma unor ample lucrari de consolidare si modernizare evaluate la peste 3 milioane de euro, Spitalul Clinic Filantropia va fi deschis publicului ca una dintre cele mai performante clinici de obstetrica-ginecologie din Romania.
De TopSanatate