Glicemia se refera la cantitatea de glucoza din sange. Exista foarte multe substante care intra in categoria zaharuri/zaharide: fructoza, lactoza, galactoza, zaharoza.
Glucoza constituie cea mai importanta sursa de energie pentru organismul uman. Aceasta provine din alimente precum: zahar si produse zaharoase, miere, cartofi, faina, cerealele, dar poate fi sintetizata si la nivelul tesuturilor, din orice tip de constituent (inclusiv grasimi si proteine, prin fenomenul de gluconeogeneza).
Pentru a ajunge din sange la nivel celular, glucoza trebuie sa strabata membrana celulara. Acest proces este facilitat de insulina, un hormon pancreatic. Cand insulina este eliberata in sange, nivelul glicemiei scade. Glucoza care nu se foloseste imediat de catre organism este stocata in ficat, rinichi si muschi sub forma de glicogen. In momentul in care organismul are nevoie de glucoza pentru producerea de energie, glicogenul este eliberat de catre tesuturi si transformat in glucoza astfel incat nivelul glicemiei creste.
Nivelul glucozei in sange poate varia in functie de foarte multe aspecte: alimentatie, activitate fizica, boli, medicamente, stres si chiar in functie de momentul din zi la care se masoara. Astfel, dimineata nivelul glicemiei este mai ridicat datorita eliberarii hormonilor hiperglicemianti (fenomenul dawn - dawn in limba engleza inseamna zori). In anumite cazuri, ca urmare a unor nivele prea scazute de glucoza, organismul poate raspunde exagerat, prin eliberarea in sange a unei cantitati mari de glucoza (efectul Somogyi).
In cazul unei persoane cu diabet zaharat, fie organismul nu produce suficienta insulina, fie insulina produsa nu actioneaza adecvat. Nivelul glicemiei ramane ridicat (hiperglicemie).
Daca diabetul nu este diagnosticat la timp si tratamentul nu este instituit se pot produce afectari ale vaselor de sange, inimii, ochilor (retinei), rinichilor, sistemului nervos si altor organe.
Hipoglicemia este o cantitate mai scazuta decat valorile normale ale glucozei in sange si poate fi cauzata de diferite boli metabolice, endocrinopatii (boli ale glandelor endocrine, care secreta hormoni) sau boli hepatice. In cazul pacientilor cu diabet zaharat, hipoglicemia poate apare ca urmare a tratamentului medicamentos sau dietei inadecvate.