"Nivelul colesterolului din sange ramane stabil pe o perioada de cinci luni de zile in cazul consumatorilor de margarina bogata in fitosteroli si stanoli, comparativ cu al celorlalti care prezinta o crestere a nivelului de colesterol. Cu toate ca efectul pare a fi destul de modest, totusi se poate constata o reducere a riscului de boli coronariene", sustine Dr Marion Wolfs, coordonatorul studiului. Numeroase studii au demostrat ca un consum zilnic de 1,5-3 gr de fitosteroli/stanoli poate reduce nivelulu colesterolului din sange cu pana la 17%.
Studiul de fata a fost realizat de o echipa de experti olandezi care au examinat peste 4500 de pacienti intre anii 1994-1998, revenind asupra lor cinci ani mai tarziu cu o alta examinare (1999-2003). 72 dintre pacienti s-au dovedit a fi consumatori fideli de margarina imbogatita cu fitosteroli si stanoli. De asemenea, expertii au constatat ca barbatii sunt consumatori mai mari de margarina decat femeile si ca aportul zilnic de fitosteroli/stanoli este de 15 gr si, respectiv 9 gr.Sursa: stiri24