Margarina consumata in exces ataca inima

Grasimile hidrogenate maresc nivelul colesterolului din sange

Margarina nu este un simplu si inofensiv aliment. Substantele din interiorul acestui produs alb-galben, ambalat in cutii de plastic colorate, care miroase imbietor precum laptele, sunt nocive. "Margarina face parte din gama grasimilor vegetale hidrogenate sau partial hidrogenate, din cauza continutului de acizi grasi de tip trans", a declarat prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
Aceste grasimi vegetale devin solidificate prin procese chimice cum este hidrogenarea. Margarina este o grasime vegetala inalt aterogena. Aceste grasimi "incurca" o serie de procese metabolice. Ele ataca si sistemul imunitar, favorizand aparitia infectiilor, intoxicatiilor si chiar a cancerului. Mai mult, favorizeaza acumularea de kilograme in plus si solicita excesiv ficatul in procesul de metabolizare. Medicii recomanda alegerea unor substituenti naturali cum sunt uleiurile. Faptul ca acest produs dauneaza grav sanatatii a facut ca autoritatile sanitare din Statele Unite ale Americii sa decida interzicerea lui din 2008 in pregatirea mancarurilor din restaurante.
Dar care este limita admisa in consum? Conform studiilor, nutritionistii americani recomanda consumul sub 2 grame zilnic de margarina. In schimb, specialistii europeni sunt mai drastici. Ei sfatuiesc populatia sa nu foloseasca margarina in hrana decat intr-o  cantitate foarte mica, sub un gram pe zi. Acest produs poate fi ascuns in multe produse nesanatoase oferite din belsug pe piata (bomboane, ciocolata, gogosi, snacks-uri, frisca, pop-corn etc.). Cu atat mai periculos este faptul ca in perioadele de post aproape la fiecare colt de strada se vand produse de patiserie care mustesc de grasimi vegetale prelucrate industrial.
Multi comercianti nu tin cont de efectele asupra sanatatii publice, ci urmaresc profitul cat mai rapid. Produsele de patiserie pentru post sunt pline de grasimi nesanatoase. Acest tip de alimente trebuie evitate, chiar daca nu rancezesc, tin de foame si sunt ieftine. Prof. Mencinicopschi atentioneaza ca in Romania, spre deosebire de UE, etichetele nu contin precizarea "grasimi vegetale nehidrogenate", ci doar "vegetale", fara a se specifica sursa.


 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • irimia carmen pe 28 Mar 2007, 21:09

    tata ii tiuia vesnic ceva in cap iar mama avea dureri mereu de inima, consum margarina chiar si la gatit, tata a sesizat de cativa ani ca i se trage de la margarina, dar nu la crezut nimeni, acum nu mai folosesc asa ceva,si chiar sunt sanatosi

    0
    0

  • evi1206 pe 24 Mar 2007, 15:57
    margarina

    da intr-adevar am citit multe articole legate de margarina,dar cum s-a zis este mancarea saracului.daca nu margarina ce anume?acu-s 20 de ani inca faceau reclama la margarina si ulei ca este sanatos/nu se consuma slanina unsoare ca nu e sanatos.acum am picat pe partea cealalta a calului,tocmai invers?cine are bani pt.unt?am intrat in Europa dar pe moment cu nimic nu ne favorizeaza,salariile sant tot asa de permis sa mancam sanatos credeti ca putem?eu zic ca INCA nu

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod