Mamografiile efectuate cu scopul de a preveni cancerul la sân nu sunt atât de eficiente pe cât se credea, se arată într-un studiu apărut în publicaţia New England Journal of Medicine.
Cel mai recent studiu realizat arată că efectele mamografiei sunt limitate şi nu reuşeşte să prevină decât o treime din cazurile de cancer. Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează ca mamografia reduce riscul de deces prin cancer mamar cu 20% în cazul femeilor cu vârsta peste 50 de ani.
Însa, noile cercetări arată că mamografia scade riscul de deces, însă beneficiile pe care le aduce sunt foarte mici, scrie publicaţia britanică DailyMail.Astfel, cercetătorii norvegieni care s-au ocupat de cercetare au constatat ca în grupul de vârstă 50-69 de ani, mamografia efectuată cu regularitate a redus riscul de deces prin cancer mamar cu doar 10%. Iar la vârste mai înaintate, riscul de deces este cu doar 8% mai redus.
Asociaţia Medicală Americană, Colegiul American de Radiologie şi Colegiul American de Obstetrică şi Ginecologie recomandă femeilor că mamografia să devină un examen de rutină după vârsta de 40 de ani. În cazul în care cineva din familie a avut cancer la sân, doctorul îi poate solicita să îşi facă mamografii anuale mai devreme.
Credit foto: DailyMail.co.uk
Comentarii (2)
am fost si eu descoperita cu mastoza fibrochistica la 18 ani si mi-a facut mamografie .. si am auzit ca nu trebuia sa imi faca .. si ca se face numai dupa 40 d ani ?
risc mai redus cu 10% sau 8 % fata de ce ?! cand spui "mai" este un termen de comparatie, care nu apare in textul articolului! fiti mai atenti la traduceri din alte limbi!
Posteaza comentariu