În România, sunt diagnosticate zilnic nouă femei, iar la fiecare patru ore, o femeie moare din cauza cancerului de col uterin. Este o statistică mai mult decât îngrijorătoare, datorată în principal faptului că simptomele cancerului de col uterin nu sunt întotdeauna evidente și, de cele mai multe ori, acesta ajunge să fie diagnosticat într-un stadiu mult prea avansat. De aceea, este foarte importantă testarea periodică, în vederea depistării la timp a celulelor precanceroase.
Proiectul Alege viața urmărește informarea la un nivel ridicat cu privire la ușurința prevenției în ceea ce privește virusul HPV și cancerul de col uterin în rândul femeilor cu vârsta cuprinsă între 20 și 45 de ani din România.
Proiectul a fost lansat anul trecut, tot în luna octombrie, pe care am numit-o luna conștientizării și prevenirii cancerului de col uterin. Anul trecut am numărat 400 de participante la conferință iar, la final de campanie 1000 de vouchere prin care femeile au beneficiat de consultație gratuită și o reducere considerabilă la screening, au ajuns la femeile din București și din toate colțurile țării. Astfel, am reușit să îndeplinim scopul proiectului, schimbând măcar un pic statisticile României cu privire la victimele cancerului de col uterin. Lupta împotriva cancerului de col uterin continuă și anul acesta și ne dorim ca un număr cât mai mare de femei să fie informate corect cu privire la această problemă.
„Întrucât cancerul colului uterin are o lungă perioadă de evoluție sub forma unor leziuni precursoare, depistarea şi tratarea acestor leziuni reprezintă o măsură extrem de eficientă de prevenire a cancerului de col invaziv. Importanța prevenției este una semnificativă, atât pentru pacientă, deoarece vorbim despre o patologie potențial letală, cât și pentru sistemul medical, evitându-se astfel costuri suplimentare considerabile asociate tratamentului și urmăririi oncologice. Implicarea mea într-o astfel de campanie vine din dorința mea, în primul rând ca femeie, de a schimba ceva și pornește de la premisa că un gest simplu și necostisitor poate evita o boala gravă cu consecințe și mai grave pe toate planurile: personal, familial și socio-economic”, spune dna. doctor Elvira Brătilă, medic primar obstetrică-ginecologie.
Informații complete despre cum se pot preveni toate aceste consecințe pot afla gratuit joi, 22 octombrie, în cadrul Conferinței Naționale de Prevenire a Cancerului de Col Uterin. Participantele sunt așteptate începând cu ora 18:00, la Camera de Comerţ şi Industrie a României din București și la Hotelul Ramada, în Iași și Sibiu. „Anul acesta vor fi speakeri prezenți în fiecare locație și ne dorim să existe interacțiune între cele trei orașe în care aducem conferința anul acesta”, spune Alina Stanciu, manager JustAD și coordonatorul echipei de organizare a proiectului.
Accesul la Conferința Națională de Prevenire a Cancerului de Col Uterin este gratuit și este oferit în baza completării formularului de înscriere de pe www.alegeviata.com/inscrieri.
Acest proiect a fost gândit ca o răscruce de drumuri.
E punctul în care drumurile a mai multor specialiști se întâlnesc, se unesc și croiesc, cu și mai multă forță, un alt drum, mai lin, fără ascunzisuri, un drum pe care să pășească cu încredere femeile din România pentru care dreptul la informație nu a dispărut.Pentru mai multe informații, vizitați site-ul http://www.alegeviata.com sau pagina de facebook a proiectului, https://www.facebook.com/nucanceruluidecoluterin?fref=ts .