Lungimea gatului influenteaza respiratia in somn

Stia ca in functie de lungimea gatului iti poti da seama daca copilul tau va avea probleme de respiratiei in somn? Un studiu realizat la Universitatea din Virginia este de parere ca gatul ar trebuie stiut ca factor principal in evolutia medicala a copilului.
Cercetatorii au analizat 215 copii, cu varsta cuprinsa intre 18 luni si 18 ani, de la un centru cu persoane cu afectiuni ale somnului. Dintre acestia  37,3% erau obezi si prezentau o frecventa marita de a sforai.

Gatul copiilor, in pozitia sezand si pozitia capului neutra, a fost masurat iar saturarea cu oxigen a valvelor a fost folosita ca indicator pentru severitatea afectiunii respiratiei in somn. Astfel, gatul copiilor a aratat o puternica corelatie cu saturarea organismului cu oxigen, chiar mai puternica decat masa corporala, se arata in studiu.

"Copii care au gatul mai mare decat in mod normal pentru varsta sa ar trebui sa isi puna semne de intrebare in legatura cu sforaitul, apneea, somnolenta si hiperactivirate.
Gatul ar trebui considerat factor principal in evulotia medicala a copiilor care sforaie sau au apnee", a declarat Autorul studiului Dr. Pearl L. Yu.

Cea mai comuna afectiune a respiratiei in timpul somnului este: apnea obstructiva, care apare cand tesuturile din spatele gatului cedeaza si blocheaza caile respiratorii.

Adesea, acest tip de apnee apare la 2% dintre nou-nascuti, potrivit informatiilor din acest studiu. Apnea ostructiva apare la copii de toate varstele, dar este mai frecvent intalnita la prescolari, cand amigdalele si polipii sunt mariti in comparatie cu gatul.
De asemenea, apneea obstructiva este frecvent intalnita si la copii obezi.  
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod