Leacuri pentru a doua zi

Specialistii recomanda mai multe metode pentru a va feri de efectele excesului de mancare si bautura din aceste zile

Craciunul si Revelionul, plus saptamana care le desparte, reprezinta in mod traditional perioada cea mai indestulata a anului. Din pacate, aceste zile de sarbatoare  sunt urmate deseori de numeroase spitalizari cauzate de festinuri prelungite. Din statisticile medicale rezulta ca luna decembrie se afla pe primul loc in topul indigestiilor, colicilor sau arsurilor stomacale. Au fost chiar cazuri cand, odata iesiti din postul Craciunului, oamenii au murit in urma exceselor alimentare.
Situatia este cu atat mai serioasa in Banat, intrucat banatenii sunt obisnuiti cu mese imbelsugate, fripturi de porc imbibate in vin, salate cu maioneza si cozonaci cu zeci de oua. Un astfel de meniu, cu bucate dintre cele mai gustoase, dar nu tocmai sanatoase, ar soca orice nutritionist care ar face un calcul al caloriilor si grasimilor saturate.

Banana combate mahmureala

Dieteticienii sustin ca trebuie sa stii cum sa mananci pentru a preveni stresul, ingrasarea, dar si pentru a nu-ti risipi energia. Si in privinta bauturii exista aceleasi tentatii de Craciun si Revelion cand este practic imposibil sa nu gusti macar un pahar. Dar cei mai multi banateni nu se multumesc doar cu atat, cinstindu-se mai abitir decat oricand. Nu este de mirare ca, a doua zi, sufera pe masura consumului.
Regula numarul unu ca sa nu ajungi la stadiul de mahmureala este sa eviti amestecarea bauturilor. Indiferent daca este vorba de bere, vin sau tarie, trebuie sa bei acelasi fel pana la sfarsitul petrecerii. Daca vrei sa schimbi, poti sa o faci doar dupa ce ai mancat ceva.
Impotriva mahmurelii, medicii recomanda consumul de alimente bogate in fibre: banane sau supe de legume. Motivul este simplu. Fibrele raman in stomac mai mult si absorb alcoolul. O alta varianta de prevenire consta in alimente bogate in grasimi si carbohidrati.

Acestea incetinesc asimilarea alcoolului in sange. Acelasi efect il are si apa care trebuie bauta din belsug atunci cand consumi bauturi alcoolice, dar si dupa.

Dieta, haine largi si masaj

Unul dintre cele mai comune efecte ale excesului de mancare este balonarea. O masa care abunda in grasimi si condimente iti pot bulversa digestia. Specialistii recomanda un ragaz de cel putin trei zile, in care trebuie respectata o dieta bogata in fibre (legume, fructe, paste fainoase) pentru a digera cat mai bine alimentele grele.
De asemenea, trebuie evitate hainele prea stramte, care supun abdomenul unei presiuni ce ingreuneaza eliminarea excesului de acid si gaze intestinale. Daca aceste masuri nu dau rezultate, medicii gastroenterologi garanteaza ca balonarea se poate trata cu medicamente ca Dicarbocalm, Rennie, Ox Bill, Try Enzimes sau Digestin. Toate acestea se gasesc in farmacii si se elibereaza fara reteta.


Alternativ, se poate apela la masajul abdominal de la stanga la dreapta, cu ulei volatil de ghimbir, amestecat cu ulei de masline. Ceaiul de menta ajuta, de asemenea, impotriva crampelor intestinale si a indigestiei. Pentru amatorii de tratamente homeopatice, specialistii recomanda Carbo Vegetabilis, Kali Carbonicum sau Nux Vomica.

Stati drepti in fata arsurilor

Aproape ca nu exista masa de Craciun sau de Revelion dupa care comesenii sa nu ajunga sa aiba arsuri stomacale. Prima masura este un pahar mare cu apa plata, imediat ce apare senzatia, pentru ca astfel se dilueaza acidul gastric. Varianta mai sanatoasa, dar mai neplacuta la gust este suc proaspat de la un cartof stors in coaja. In cazul arsurilor stomacale este foarte important sa nu va asezati pe scaun sau in pat, ci sa stati cat mai mult timp in picioare, pentru a permite acidului gastric sa ramana in stomac.

Medicamente care fac minuni

Aspirina tamponata, Europirint, Paracetamol sau Nurofen sunt cateva medicamente care fac minuni atat in caz de balonare sau indigestie, cat si pentru arsuri stomacale.

Varianta naturista presupune consum de apa sau suc de fructe in cantitati cat mai mari. Cateva linguri de miere vor restabili nivelul glicemiei. De asemenea, in zilele urmatoare exceselor culinare se pot administra cateva pastile de vitamina B complex si vitamina C, precum si cateva tablete energizante pe baza de Guarana.

Rachia de casa taie greata

Taranii din Banatul de Munte spun ca un pahar de rachie baut inainte de masa previne balonarea si taie greata. Conditia este ca taria sa fie de calitate, facuta acasa. Batranii spun ca trebuie sa se evite rachia