Numeroase studii au demonstrat ca ceaiul este o arma eficienta in prevenirea problemelor cardiovasculare, insa amestecat cu lapte ii poate reduce efectele benefice
De vina este caseina din lapte care interactioneaza cu substantele din ceai, reducand concentratia catehina - flavonoidele din ceai, responsabile de efectele protectoare impotriva bolilor de inima, potrivit rezultatelor obtinute in urma unui studiu.
"S-au realizat numeroase studii care au aratat ca ceaiul protejeaza inima. Daca analizam rezultatele studiilor efectuate, se poate constata ca in Asia cazurile de boli de inima sunt mult mai rar intalnite, decat in Anglia.
Intrebarea pe care ne-o punem este daca intr-adevar adaugarea laptelui in ceai face aceasta diferentiere", sustine dr. Verena Stangl, coordonatoarea studiului.
Experimentul a fost realizat pe un esantion de 16 femei aflate la postmenopauza care au consumat atat ceai negru simplu, cat si amestecat cu lapte. Expertii au constatat ca ceaiul negru intr-adevar imbunatateste abilitatea arterelor de a se relaxa, "insa cand adaugam lapte, acest efect a fost complet abolit".
"Daca vrei sa consumi ceai pentru sanatatea ta, nu adauga si lapte in el", concluzioneaza coordonatoarea studiului.
Ea mai adauga ca laptele nu numai ca a abolit orice beneficiu al ceaiului asupra vaselor de sange, ci a distrus si efectele antioxidante (care se presupune ca ofera protectie impotriva cancerului).