Laptele fără lactoză îți afectează negativ creierul?

Intoleranța la lactoză este o afecțiune des întâlnită și ai la dispoziție multiple alternative cum ar fi laptele de orez, ovăz, cocos sau soia, dar există și dezavantaje ale eliminării acestui nutrient. Află care sunt riscurile pentru activitatea cerebrală.
Oare este popularitatea în creștere a alternativelor pentru produsele lactate un lucru pozitiv? Nu se poate nega că există motive obiective pentru a opta pentru produsele alternative, fără lactoză. Aproximativ 65% din populația adultă la nivel mondial are o abilitate redusă de a digera lactoza, forma de zahăr prezentă în lactate.
Există multe opțiuni gustoase pe care le poți alege pentru micul dejun sau alte gustări, cum ar fi laptele de ovăz sau de nuci caju, așa că intoleranța la lactoză nu este considerată o problemă majoră. Cu toate acestea, încep să apară dubii în ceea ce privește siguranța eliminării complete a lactatelor din meniul zilnic. Ar putea exista motive pentru care trebuie să procedezi cu multă prudență.

 
Dezavantajul unei diete fără lactate

Potrivit specialiștilor, persoanele care aleg exclusiv alternativele pentru lactate au un risc ridicat de lipsă de iod. Acest nutrient se regăsește în produsele lactate, fructele de mare și sarea iodată de masă.
Mineralul are un rol important pentru stimularea glandei tiroide și echilibrarea nivelului de hormoni, care, la rândul lor, influențează dezvoltarea și eficiența funcțiilor cognitive. Astfel, Organizația Mondială a Sănătății clasifică deficiența de iod drept o cauză majoră a leziunilor cerebrale, care poate fi prevenită cu alimentația potrivită.
Concluziile se bazează pe descoperirile din cadrul unei cercetări realizate de oamenii de știință de la Universitatea din Surrey, care au examinat conținutul de iod pentru 47 de produse alternative pentru lactate. Printre variantele alese s-au numărat laptele de soia, de migdale, de orez, de ovăz, de alune de pădure sau de semințe de cânepă. Niciuna dintre variantele studiate nu conține mai mult de 2% din totalul de iod din laptele de vacă.

 
De ce este iodul atât de important?

„Multe persoane nu realizează cât de mult contează să asigure organismului doza necesară de iod. Trebuie neapărat să aducem la cunoștința consumatorilor că prin simpla înlocuire a produselor lactate nu vor obține și iodul pe care acestea îl conțineau”, spune dr.
Margaret Rayman, profesor de nutriție de la Universitatea din Surrey.
Alternativele pentru lapte nu pot oferi mai mult de 2mcg de iod la o porție, ceea ce este o fracțiune infimă din necesarul zilnic de 150mcg. „În special femeile însărcinate trebuie să fie foarte atente deoarece au nevoie de o doză mai ridicată de iod, de 200mcg, în timpul celor 9 luni de sarcină. Iodul îndeplinește un rol esențial în dezvoltarea armonioasă a fătului, mai ales la nivel congnitiv”, adaugă dr. Rayman.

 
Ce soluții trebuie să adopți

Dacă nu poți digera lactoza nu vei avea cum să începi să bei din nou lapte doar pentru a reface necesarul de iod. Cu toate acestea, ai putea încerca iaurtul sau kefirul deoarece sunt mai bine tolerate chiar și de persoanele care digeră mai greu lactoza.
Și brânza maturată, în special cea cu mucegai sau parmezanul, sunt surse utile de iod. Poți savura inclusiv produse obținute din lapte de capră pentru că aproximativ 30% dintre persoanele care nu pot consuma lapte de vacă se adaptează foarte bine la alternativele care conțin lapte de capră. De asemenea, poți lua și suplimente care includ acest mineral, dar numai dacă analizele tale indică o deficiență și la recomandarea medicului.
Important este să conștientizezi că nu este destul să înlocuiești laptele cu produse alternative care au o culoare și o textură similară, ci trebuie să te preocupe și conținutul de nutrienți și refacerea echilibrului de vitamine și minerale de care are nevoie organismul tău în fiecare zi.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.