Acestia au analizat 462.293 de persoane, care aveau peste 20 de ani si care au luat parte la programul standard de sanatate inceput cu 1994. Participantii au fost tinut sub observare timp de 13 ani.
Astfel, 12% dintre persoanele cu afectiuni ale rinichilor prezentau un risc cu 83% mai ridicat de a deceda din diferite cauze si erau de 2 ori mai expusi riscului de a muri din cauza unei afectiuni cardiovasculate.
De asemenea, studiul a scos la suprafata ca 40% dintre decese apar inainte de varsta de 65 ani.
Dintre decesele aparute din timpul intregului studiu, 10,3% erau atribuite afectiunilor rinichilor, dar procentul creste la 17,5% in randul persoanelor cu un statut socio-economic scazut.
Un alt fapt interesant descoperit de catre cercetatori era ca persoanele care folosesc regulat plantele medicinale din China prezentau un risc cu 20% mai ridicat de a dezvolta o afectiune a rinichilor.
Numarul persoanelor din studiu afectate de boli ale rinichilor era de cateva ori mai mare decat numarul diabeticilor si a persoanelor cu presiune arteriala ridicata.
"Prevalenta ridicata si asocierea directa cu toate cauzele mortalitatii, mai ales la persoane cu un statut socie-economic scazut, determina ca sanatatea rinchilor sa fie o prioritate pentru santatea publica. Promovand recunosterea si informatii generale cu privire la afectiunile rinichilor dar si prin teste la urina poate fi reduse crucial decesele premature iar aceasta "epidemie" globala poate fi atenuata", au conchis autorii studiului.
La niviel global, afectiunile rinichilor sunt in crestere
Rata globala a afectiunilor cronice la rinichi se afla in crestere, fapt ce creste riscul decesului la persoane. Privite din acest punct de vedere, afectiunile cronice ale rinichilor ar trebui sa devina o prioritatea pentru sanatatea publica, sustin cercetatorii taiwanezi.
De TopSanatate
Posteaza comentariu