Gandacul din ureche
editorial de Florin Condurateanu
Se zice ca nu mirosim cu nasul, ci cu creierul, nu simtim gustul cu limba, ci tot cu un centru din creier, nu auzim cu urechea, ci tot cu scoarta cerebrala. La auz, in urechea interna, undele sonore, deci mecanice, sunt transformate in fluxuri nervoase si ajung la creier si in acea zona de cerebel unde se petrece lucrarea auzului. Asistentul universitar, doctor George Mincu de la Clinica ORL a "Spitalului Sf. Maria", spune ca lobul urechii, prin reliefurile lui, elimina din sunete armonicele si concentreaza sunetele pure.
Cand auzim mai slab, de vina pot fi si cauzele din urechea externa. Clasicul motiv pentru care auzul se diminueaza este dopul de ceara. Acesta se scoate cu niste aspiratoare speciale. Unii cred ca folosirea zilnica a betisoarelor cu vata in varf pentru curatirea canalului urechii externe este o operatiune utila. Fals, excesul de curatenie cu betisoarele cu vata aduce chiar prejudicii. In canalul urechii externe exista niste cili care se misca precum un covor rulant avand misiunea sa impinga spre exterior secretiile din ureche.
Daca zilnic chinuiesti acesti cili, strivindu-i cu betisoarele cu vata intr-o asa-zisa curatenie, deteriorezi acest veritabil covor rulant. In urechea externa pot sa patrunda si corpi straini care trebuie scosi de ORL-ist. In canalul urechii externe mai pot intra si unele insecte, urechelnite, gandaci, viermi, care trebuie omorati. Pana ajunge la clinica ORL, cel care a patit aceasta dandana trebuie sa-si toarne in ureche ulei de floarea-soarelui tinut inainte in podul palmei pentru a lua temperatura corpului.
Si ca un sfat, in canalul auditiv sa te speli doar cu apa, sa nu patrunda sapun. Cu sapun te speli doar pe pavilionul exterior al urechii. Si asta deoarece sapunul poate strica si el covorul de cili din canalul auditiv, cel ce face curatenie singur.