Aproximativ 116.720 de copii au fost examinati inca de la nastere, iar 224 au fost identificati cu HLA-DQB1, enzima asociata cu riscul crescut al diabetului de tip 1 si alte forme de diabet - autoanticorpi. Acestor copii, cu varsta mai mica de un an, li s-a administrat nazal insulina sau placebo.
Dintre cei 83 de copii tratati cu insulina, 42 au facut diabet de tipul 1, in comparatie cu 38 din 85 de copii tratati cu placebo. Deci, interventia cu insulina este ineficienta, iar autorii studiului au notat participantii la studiu au beneficiat de aceste teste screening deoarece diabetul a fost diagnostigat in faze incipiente - ceea ce faciliteaza realizarea controlului metabolic.
Sursa: Nature Clinical Practice Endocrinology and Metabolism
Insulina administrata nazal este ineficienta la copii
Insulina administrata nazal nu previne diabetul de tip 1 la copii. Potrivit, rezultatelor testelor de laborator, administrarea profilactica a insulinei reduce incidenta diabetului de tip 1. Cu toate acestea un studiu realizat in Finlanda a descoperit ca administrarea nazala a insulinei nu previne diabetul la copii expusi riscului acestei afectiuni.
De TopSanatate