Institutul de Boli infectioase “Prof. Dr. Matei Bals” implineste 10 ani

In perioada 9-12 octombrie 2008, la Rin Grand Hotel, Bucuresti se desfasoara editia 2008 a Zilelor Stiintifice ale Institutului National de Boli Infectioase Prof. Dr. Matei Bals, manifestare care marcheaza cei 10 ani de activitate ai Institutului.
In aprilie 1999, prin ordin al Ministrului Sanatatii, Spitalul Clinic de boli infectioase Colentina a devenit Institutul de Boli Infectioase „Prof. dr. Matei BalS”, unitate sanitara de categoria I. O comisie academica a apreciat atunci ca in domeniul bolilor infectioase, profesorul Matei Bals a fost, incontestabil, cea mai proeminenta personalitate medicala a secolului XX, in tara noastra.

Anul 1941 a marcat inceperea erei antibioticelor, preocuparea principala, de-o viata a Prof.
Dr. Matei Bals devenind lupta contra infectiei. Dupa un stagiu la Institutul „Pasteur” si la spitalele de boli infectioase din Paris (1931-1932), Matei Bals a devenit, totodata, ilustrul intemeietor al Scolii moderne romanesti de bacteriologie clinica (din care s-a desprins ca specialitate laboratorul clinic).

Tehnicile si metodele sale de diagnostic microbiologic i-au adus numeroase brevete, o serie de inovatii purtand numele sau, in tara si in strainatate. Cercetarile lui Matei Bals privind diagnosticul infectiei, terapia stiintifica cu antibiotice, precum si aplicarea lor in practica au creat faima scolii de boli infectioase de la Spitalul Colentina.
Matei Bals ramane in istoria medicinei ca „parintele” antibioticoterapiei stiintifice in tara noastra.


Activitate stiintifica

Peste 350 de lucrari publicate in tara si 35 in strainatate. 11 volume de unic autor, dintre care: Introducere in studiul patologiei infectioase (1958, tradusa in limba rusa), Antibioticele (1966), Terapia infectiei (1975, Premiul Academiei RSR) si Laboratorul clinic in infectii (1982) au fost „carti-eveniment”, best-seller. Numeroase inventii brevetate.
Laureat al Premiului de Stat al RSR, clasa I, in 1950, pentru descoperirea si utilizarea nitrofuranului in febra tifoida; Membru titular al Academiei de Medicina a RSR (1969); membru al Academiei de Stiinte din New-York; membru al Societatii Americane de Microbiologie; membru al Societatii Regale de Medicina Tropicala si Igiena din Londra; membru al Societatii de Patologie Clinica din Berlin. Participari la Congrese internationale: Paris, Moscova, Pekin, Viena, Sofia, Londra, Geneva, Varsovia etc.


Distinctii: Crucea Regina Maria (1942); Medalia muncii cl. I (1966); Medic emerit al RSR (1973). In 1986 termina volumul „Memorii”, manuscris ramas la familie, inca nepublicat.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod