Inseminarea artificiala si fertilizarea in vitro nu mai pot fi efectuate in Romania de catre clinicile, publice sau private, care se autofinanteaza.
Daca in cele mai multe dintre tarile Uniunii Europene exista politici publice coerente privind infertilitatea, iar procedurile medicale care ajuta cuplurile infertile sa poata avea copii sunt finantate din bugetul asigurarilor sociale, constatam ca in Romania cuplurilor infertile, carora oricum statul roman nu le oferea nici un ajutor, acum li se blocheaza accesul la proceduri pana si in clinicile la care erau dispusi sa plateasca.
Nu se interzice comercializarea de celule umane – fapt deja interzis si pedepsit de legislatia in vigoare din Romania –, ci se interzice obtinerea de profit in urma realizarii procedurilor de reproducere umana asistata medical. In consecinta, asa cum au declarat deja public unii manageri din domeniu, unitatile medicale publice si private care practicau inseminari artificiale si fertilizari in vitro nu mai sunt motivate sa isi continue activitatea cu titlu gratuit, iar cuplurile infertile nici macar daca sunt dispuse sa plateasca nu isi mai pot realiza visul de a avea un copil.
O consecinta foarte probabila a respectarii acestui ordin va fi dezvoltarea la o scara si mai larga a apelarii la clinicile de fertilizare din strainatate. Astfel, salariile si creditele bancare ale cuplurilor infertile din Romania vor constitui profitul clinicilor din strainatate – de pilda, din Ungaria, unde, de altfel, cetatenii maghiari beneficieaza de cinci tentative de fertilizare in vitro gratuite, platite de catre asigurarile de sanatate la care cotizeaza.
Sursa: Asociatia "SOS Infertilitatea"
Posteaza comentariu