Coapsele mari nu reprezinta doar o problema estetica, ci si una medicala. Din cauza excesului de grasime din zona feselor, injectiile intramusculare nu-si mai fac efectul. Medicamentul injectat in regiunile cu grasime poate ramane blocat in tesutul adipos si astfel nu mai ajunge in circulatia sangelui prin intermediul muschilor. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de o echipa de cercetatori americani si irlandezi. Rezultatele au fost prezentate la conferinta anuala a Societatii de Radiologie din America de Nord, ale carei lucrari s-au incheiat astazi. CERCETARE. Victoria O. Chan de la Spitalul Adelaide din Dublin (Irlanda) a evaluat cu ajutorul scannerului unde ajung medicamentele dupa ce sunt injectate.
La studiu au participat 25 de barbati si 25 de femei cu varste cuprinse intre 21 si 87 de ani. Cercetatoarea si colegii sai au urmarit traseul parcurs de substanta injectata pentru a afla daca a ajuns in muschi, de unde poate fi absorbita, sau daca a ramas in tesutul gras. Injectiile intramusculare administrate in coapsa sunt mai frecvente decat cele in brat, deoarece in zona feselor exista mai putini nervi, mai putine vene importante care ar putea fi afectate de acul seringii. In schimb, multitudinea de vase sangvine de la nivelul bratului asigura o absorbtie rapida a medicamentului. De aceea acest tip de administrare este utilizat pentru anumite vaccinuri, medicamente contra durerii sau contra senzatiei de voma. REZULTATE. Dr. Victoria Chan a descoperit ca doar 32% dintre medicamentele injectate au patruns in muschi, restul ramanand in tesutul gras. Injectiile au fost ineficiente in proportie mai mare la femei decat la barbati. La acestia, 56% dintre injectii au fost eficiente si numai 8% la femei. Explicatia: femeile au in zona respectiva mai multa grasime decat barbatii. Totusi, potrivit cercetatoarei irlandeze, "este greu de spus de la ce nivel de grasime injectia devine ineficienta". La randul sau, dr. William Palmer de la Spitalul din Massachusetts (SUA), coautor al studiului, este de parere ca asistentele medicale trebuie informate asupra faptului ca, "atunci cand tesutul adipos de la nivelul feselor este prea gros pentru o injectie intramusculara, trebuie sa se recurga la alte forme de administrare: pe cale orala sau pe cale intravenoasa". Din acest motiv numai medicii si asistentele medicale sunt in masura sa decida locul unde se face injectia si acul potrivit pentru fiecare pacient.ACUL |
"Acul unei seringi normale masoara 3 cm. Cu cat pacientul este mai gras, cu atat medicamentul injectat are mai putine sanse de a ajunge la muschi", spune dr. Chan. Ea recomanda persoanelor cu posterior proeminent ace mai lungi pentru injectii. Atentie, obezitatea nu reprezinta insa singurul factor de care depinde reusita unei injectii administrate intramuscular! "Unii pacienti cu greutate normala pot avea multa grasime in regiunea coapselor, asa cum exista si persoane obeze care pun toata grasimea pe burta si au coapse mici", explica dr. | Palmer.