Medici specialisti au discutat cu pacientii despre preventia si tratamentul bolilor cardiovasculare, despre cauzele si simptomele lor.
Bolile cardiovasculare (BCV) sunt tulburari sau leziuni ale muschiului cardiac (miocard), vaselor sangvine ale inimii sau ale sistemului de vase sangvine (vene si artere). Principalele cauze ale bolilor cardiovasculare (BCV) sunt alimentatia necorespunzatoare, sedentarismul si tabagismul. Acestia constituie "factorii de risc modificabili". Evitarea acestor factori ar putea reduce 80% din decesele premature cauzate de BCV.
Un fumator este de doua ori mai expus la infarct
Recunoscut ca fiind principala cauza a mortii premature in tarile dezvoltate, tabagismul este considerat drept cel mai important factor de risc modificabil pentru bolile cardiovasculare. Riscurile de infarct miocardic ale fumatorilor sunt de doua ori mai mari decat ale nefumatorilor. Fumatorii care au suferit un infarct miocardic sunt mult mai expusi la moarte subita decat nefumatorii. Nicotina si monoxidul de carbon din fumul de tigara reduc cantitatea de oxigen din sange si afecteaza peretii vaselor sangvine, determinand formarea placilor de aterom. In plus, fumatul favorizeaza aparitia bolilor cardiovasculare prin reducerea cantitatii de HDL-colesterol (colesterol bun).
Statisticile privind bolile cardovasculare sunt ingrijoratoare
Se estimeaza ca, la nivel mondial, 17 milioane de oameni mor anual din cauza bolilor cardiovasculare (BCV).
La fiecare doua secunde, survine un deces ca rezultat al BCV, un atac de cord la fiecare cinci secunde si un atac cerebral la fiecare sase secunde...
Din cele 10 miloane de oameni care supravietuiesc anual unui accident vascular cerebral, peste 5 milioane raman cu dizabilitati permanente, devenind o povara pentru familii si comunitati.
In Romania, stasticile sunt alarmante. Anual, fiecare al cincilea om moare din cauza unei boli cardiovasculare (inclusiv infarct miocardic si accident vascular cerebral), ceea ce inseamna ca la fiecare 10 minute se inregistreaza un deces din cauza acestor afectiuni. Situatia este cu atat mai alarmanta cu cat aceste evenimente apar din ce in ce mai frecvent la persoane cu varste sub 45 de ani.
Pe de alta parte, asistam la o epidemie de diabet zaharat care afecteaza 5% din populatia adulta, cunoscut fiind faptul ca aceasta boala reprezinta un factor major de risc cardiovascular (70 - 80% din populatia cu diabet zaharat moare din cauza unei boli cardiovasculare). Conform OMS , in Romania, rata mortalitatii in urma afectiunilor cardiovasculare este de 61% din numarul total de decese, fata de 37 % in UE si 53%in statele care au aderat recent la UE.
Inima sanatoase: nu renunta niciodata la miscare!
O campanie ampla de informare a populatiei cu privire la bolile cardiovasculare (BCV), cauzele si importanta prevenirii aparitiei acestora printr-un mod de viata sanatos s-a desfasurat in luna septembrie in reteaua de farmacii City Pharma.
De TopSanatate
Posteaza comentariu