Inima, monitorizata prin satelit



Un stimulator cardiac ce ofera medicilor posibilitatea de a monitoriza bolnavul prin satelit a fost montat marti, la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, de o echipa de medici romani si nemti.

Operatia, care a durat 3,5 ore, a fost o premiera medicala pentru tara noastra, insa dispozitive similare aduse din Germania se vor pune zilele urmatoare unor bolnavi din Targu-Mures. Costul unui astfel de aparat trece de 10.000 de euro.

Stimulatorul "acordeaza" inima

"Dispozitivul implantat are capacitatea de a preveni un stop cardiac la pacientii cu un astfel de risc. Pe de alta parte, ajuta cei doi ventriculi sa bata in acelasi timp: la pacientul nostru, inima era ineficienta intrucat cei doi ventriculi bateau unul impotriva celuilalt, asemeni unui pian dezacordat. Cu acest stimulator, am facut o acordare a inimii", ne-a explicat prof.

dr. Dragos Vinereanu, unul dintre medicii care a participat la interventia chirurgicala.

Nu in ultimul rand, performantul dispozitiv are capacitatea de "home monitoring". Mai exact, poate inregistra si transmite prin satelit date despre starea de sanatate a inimii bolnavului.

O data pe zi, mai exact la ora trei noaptea, stimulatorul cardiac va transmite catre un sistem de receptie asemanator unui telefon mobil date importante despre 70 de parametri. Datele se transmit prin satelit catre patru locatii, printre care firma producatoare, la Berlin si catre Spitalul Universitar. Dispozitivul va fi complet functional in doua saptamani.

"In acest fel, bolnavul va fi monitorizat fara a mai fi nevoie sa vina la spital, mai ales ca bolnavul este din Cluj", completeaza chirurgul cardiolog.

"Nu mai puteam sa urc nici un etaj"

Daca nu i s-ar fi efectuat aceasta interventie, Florin Gabor, in varsta de 31 de ani, nu ar mai fi avut multe sanse de supravietuire fara un transplant de inima.

"In urma cu cateva zile, nu mai puteam sa urc nici un etaj", povesteste tanarul.

El spune ca s-a nascut cu o malformatie a inimii, in urma careia a facut o forma severa de cardiopatie ischemica. "Din cauza acesteia, atriile si ventriculele mele au inceput sa functioneze defazat, iar inima nu mai batea cu aceeasi putere", explica Florin Gabor.

Aparatul care i-a fost montat ii va permite sa-si reia activitatile si chiar sa se intoarca la slujba. Florin povesteste ca a lucrat o perioada in domeniul recuperarii medicale, dar s-a pensionat din cauza afectiunii de care sufera.

Operatia a fost posibila cu sprijinul unei firme din Germania, care a suportat integral costurile acestui aparat, a carui valoare se ridica la 12.000 de euro. Avantajul dispozitivului este ca dureaza o viata (bateria lui are un termen de valabilitate de minimum 20 de ani), iar la o saptamana dupa operatie, el permite pacientilor sa-si reia treptat activitatile zilnice.

"Va mai dura insa ceva timp pana ma voi acomoda cu aparatul. Nu voi putea sa joc fotbal, dar cel putin voi duce o viata normala", spune fericit Florin. Dispozitivul montat marti poate preveni stopul cardiac inaintea interventiei medicului, prin generarea unui soc electric intern.

"Aparate care actionau doar ca defibrilatoare s-au mai pus unor bolanvi de la noi. Noutatea celui montat acum este ca are si capacitatea de "home-monitoring"", completeaza prof. dr. Vinereanu. Operatia a fost realizata de o echipa mixta, formata din medici de la SUUB (Dragos Vinereanu si Calin Siliste) si de la un centru specializat din Berlin (dr. Richard Stern).

"Home-monitoring", si la Targu-Mures

Stimulatoarele sunt folositoare bolnavilor cu insuficienta cardiaca, la care muschiul inimii este slabit. Aceste persoane beneficiaza in acest moment doar de tratament cu medicamente, care le pot prelungi viata doar in jur de un an, sau transplant de inima, operatie care se face foarte rar din cauza lipsei donatorilor.

Dispozitivele care permit defibrilarea (simple, fara monitorizare prin satelit) au mai fost montate unor bolnavi din Iasi, Timisoara si din Bucuresti. Zilele urmatoare, firma germana care produce dispozitive cu "home-monitoring" va mai monta cateva la Targu-Mures.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod