Uleiurile de peste, mai ales cele din somon, ar putea preveni problemele cu inima chiar mai bine decat defibrilatoarele, acele dispozitive cu care se poate interveni atunci cand exista risc de moarte subita din cauza unor probleme de ritm.
Mancati peste saptamanal!
Cel putin asa arata un studiu care va fi publicat in urmatoarea editie a "Jurnalului American de Medicina Preventiva". "Este o idee buna sa consumati peste de doua-trei ori pe saptamana, cu exceptia celui prajit in tigaie.
Este de preferat pestele preparat la gratar, in cuptor sau fiert", sugereaza cercetatorul american Thomas Kottke, citat de WebMD Medical News.
Pentru a putea verifica riscul mortii subite la oameni cu varste cuprinse intre 30 si 84 de ani, echipa de cercetatori condusa de Thomas Kotke a creat un model computerizat si a testat cateva situatii.
In varianta numarul unu, oamenii mancau cantitati moderate de acizi grasi omega 3, pe care ii luau fie din peste, fie din suplimente de peste.
In varianta numarul doi, au fost aduse in casele oamenilor, dar si in locuri publice, defibrilatoare externe automate, acestea ajutand inima sa actioneze, in cazul unor probleme serioase de ritm, a caror consecinta poate fi moartea subita.
In cea de-a treia varianta, oamenii care avusesera nevoie de implantarea acestor defibrilatoare primisera astfel de dispozitive.In toate situatiile, preventia a fost in regula, dar grupul care a primit acizi grasi omega 3 a obtinut cele mai bune rezultate. La cei care au consumat uleiuri de peste, riscul mortii subite a scazut cu 6,4%, in timp ce prin montarea de defibrilatoare proportia a ajuns numai la 3,3%. Inlesnirea accesului la defibrilatoare a scazut cu mai putin de 1% mortalitatea in aceste cazuri.
Ceea ce vor sa arate cercetatorii, subliniaza WebMD Medical News, nu este ca defibrilatoarele sunt ineficiente, ci ca pot fi obtinute rezultate mult mai bune atunci cand oamenii se mentin sanatosi.
Mai exact, precizeaza cercetatorii, o buna preventie face mai mult decat orice tratament.Si nucile contin omega 3
Modelul computerizat propus de cercetatorii americani coordonati de Kottke a luat in calcul consumul de acizi grasi omega 3 proveniti din peste, dar acestia se gasesc si in alte alimente.
Surse bune sunt si nucile, semintele de in, uleiul de canola, broccoli, cantalupul, boabele de fasole, spanacul, vita-de-vie, varza chinezeasca si conopida. "Totusi, uleiul de peste este cel care contine cantitatea cea mai mare de acizi grasi omega 3, iar suplimentele sunt si ele o buna optiune", a precizat Kottke.
Posteaza comentariu