Indrumar de anatomie



Ligamentele, tesuturi formate din colagen si elastina, intaresc articulatiile si asigura stabilitatea acestora. Fara ele, oasele ar putea fi usor dislocate, uterul si ficatul nu ar fi sustinute, sanii ar fi lasati. Ligamentele se gasesc nu doar la nivelul gleznelor sau genunchilor, ci si in interiorul abdomenului, avand rolul de a mentine pozitia organelor din interiorul acestuia si de a permite totodata un grad de mobilitate necesar pentru modificarile care apar in timpul alimentatiei, digestiei si sarcinii.
Cele de la nivelul sanilor sunt constituite din fibre fine si au rolul de a mentine greutatea acestor organe. O luxatie sau o entorsa de ligamente, spun specialistii, poate fi tot la fel de dureroasa precum o fractura a osului. "Cele mai frecvente rupturi de ligamente apar la nivelul gleznelor si genunchilor, dar tratamentele moderne permit, in general, refacerea acestora", spune dr. Corneliu Popescu, medic ortoped la Spitalul "Bagdasar-Arseni", din Bucuresti. In functie de gravitatea rupturilor, tratamentul poate constata in imobilizari, fixarea unor orteze, dar poate fi, de asemenea, chirurgical.
"Fie se cos ligamentele, fie se inlocuiesc cu unele artificiale sau cu portiuni din tendoane", completeaza dr. Popescu. Majoritatea rupturilor de ligament, spune dr. Popescu, se opereaza, iar recuperarea se face gradat, fiind nevoie de minimum sase luni pentru refacere.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod