Cefaleea, sau durerea de cap, este una dintre cele mai vechi suferinte pentru care oamenii au apelat la vraci, samani si, mai tarziu, medici. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii si Societatii Internationale de Cefalee, exista 260 tipuri de cefalee. In cartea ,Diagnosticul si tratamentul cefaleelor", dr. Adina Roceanu si prof. dr. Ovidiu Bajenaru, de la Clinica de Neurologie a Spitalului Universitar, prezinta cauzele acestui simptom si metodele de tratament.
De la o raceala la tumorile cerebrale, zeci de boli au ca simptom cefaleea
Studiile arata ca, de-a lungul vietii, 90 la suta din barbati si 95 la suta din femei vor prezenta cel putin un episod de cefalee.
Cefaleea de tip tensional - cauzata de stres sau oboseala
Cefaleea de tip tensional este cel mai raspandit tip de cefalee si apare la 30-78 la suta din populatie. In acest caz, durerea este bilaterala, nu este pulsatila, ci are un caracter de "strangere", nu se insoteste de greata, voma, iar lumina si zgomotele nu-l deranjeaza pe pacient. Acest tip de cefalee poate fi episodic, sau cronic, daca apare mai des de 15 zile pe luna, pentru mai mult de trei luni. Cefaleea de tip tensional este determinata de contractia sustinuta a musculaturii cervicale, cauzata de stres, oboseala sau somn insuficient. In tratamentul acestui tip de cefalee, medicii incearca sa descurajeze folosirea indelungata a medicamentelor analgezice, punandu-se, in schimb, accent pe tratamentul cu medicamente miorelaxante. Ca o noutate terapeutica, toxina botulinica este utila in tratamentul cefaleei de tip tensional prin scaderea tonusului muscular in zona afectata.